Giorgio Armani simbolul siguranţei, eleganţei şi al luxului

În industria modei, Armani este mai mult decât un designer, este un model, un brand de milioane, un om cu valori impecabile şi principii de viaţă extraordinare, ce a ştiut să-şi exprime personalitatea în capodoperele sale.
Designerul italian Giorgio Armani
Designerul italian Giorgio Armani (www.succes.com)

Ideea de retragere din lumea modei ar fi egală cu inexistenţa pentru Armani. El preferă linia clasică care se cunoaşte că va rezista de-a lungul timpului. Anul trecut, "monarhul" absolut al modei italiene a sărbătorit 40 de ani de carieră, eveniment ce a avut loc la Milano, care în altă circumstanţă ar fi sunat ca un rămas bun, dar în cazul său este o provocare a sorţii.

După ce au participat la inaugurarea clădirii, care va găzdui muzeul său, laboratorul şi sala de expoziţii, cei 600 de invitaţi, printre care au figurat Tom Cruise, Tina Turner, Janet Jackson, Lauren Hutton, Glenn Close, Sophia Loren sau Pierce Brosnan, au traversat o stradă ce a fost închisă traficului pentru a fi transformată într-o grădină, unde s-a asistat la parada retrospectivă din Teatrul Armani la care au participat 179 de modele. La afterparty, Antonia Dell'Atte, care a fost modelul şi muza lui în anii optzeci, i-a spus cu un aer răutăcios prim-ministrului italian Matteo Renzi: "Giorgio nu numai că ştie cum să îmbrace femeile dar, de asemenea, ştie şi să le şi dezbrace".

Colaboratorii lui Armani şi cei ce lucrează cu el spun că dorinţa lui de perfecţiune îl determină să controleze personal fiecare detaliu, lucru care nu este deloc uşor într-un imperiu ce are 4.700 de angajaţi, aproape 8000 de milioane de euro venituri şi o producţie ce merge de la haute couture la hoteluri, trecând şi prin moda tinerilor, ochelari, îmbrăcăminte pentru copii, parfumuri, machiaj sau restaurante. În toate exemplele, unul dintre cele mai izbitoare are de a face cu teatrul în care s-a desfăşurat parada. Acesta a fost proiectat de renumitul arhitect japonez Ando Tadai într-o fostă fabrică de ciocolată, unde au fost puse 628 de locuri în jurul unui dreptunghi de lumină. În octombrie 2001, când teatrul a fost terminat şi mai erau câteva zile până la deschidere, Giorgio Armani a apărut şi s-a aşezat pe fiecare scaun pentru a verifica dacă se putea vedea perfect din toate unghiurile. Numai atunci şi-a dat acordul.

Marea petrecere din Milano a reunit cele trei caracteristici care marchează cariera de succes a designerului născut în Piacenza, la 11 iulie 1934. Prima este organizarea timpului destinat colecţiilor sale, cât şi viaeţii sale private. Vizitând muzeul, pe care l-a numit Silos, se vede clar că aproape oricare dintre creaţiile sale par să fie actuale şi uşor de purtat. Actriţa Glenn Close a spus în timpul petrecerii: "Am dulapul meu plin de costume Armani, inclusiv primul costum ce l-am cumpărat în 1985. Şi astăzi mi-l pun din când în când ." Cheia poate fi că designerul italian nu şi-a dorit niciodată să facă ceva care să uimească. "Nu-mi place moda când propune creaţii pentru prezentări sau pentru reviste: pentru mine, munca de designer trebuie făcută pentru a îmbrăca oameni".

Fiind întrebat ce înseamnă frumuseţea, Armani răspunde în stilul său: „O calitate naturală, curată şi fără efort. Persoanele cu adevărat frumoase, nu sunt cele ce arată bine fizic, ci mai degrabă cele calme şi cu încredere de sine”.

De asemenea, se pare că Giorgio Armani are un pact cu timpul. De fapt, unele dintre celebrităţile care au participat la recepţie au afirmat că „nu există nimeni care să se îngrijească ca Armani: tot timpul este în formă şi cu un aspect de parcă acum a sosit de la plajă”.

O altă caracteristică a lui Armani este refuzul său absolut de a părăsi cârma. Întrebarea dacă se retrage a fost făcută de o mie de ori, dar răspunsul este mereu acelaşi: "Nu". Într-o anumită ocazie, el a fost întrebat dacă, cel puţin vreodată i-a trecut cap să se retragă, iar răspunsul a fost suficient de explicit pentru a nu mai aborda această problemă pentru totdeauna.

"Da, în unele dimineţi mă gândesc. Îmi voi vizita casele, voi naviga cu barca, am să merg la câmp, să mă plimb cu câinii mei şi să cumpăr poate un tablou. Dar asta ar fi sfârşitul, pentru că viaţa mea este munca. Viaţa mea ar fi goală. Ce ar fi? N-am putut călători cu oameni de vârsta mea, aş prefera să am oameni tineri în jurul meu care să mă provoace. Aş fi întotdeauna treaz şi aş păstra legătura cu ceea ce se întâmplă. De asta continui să lucrez". Oricum, în cazul în care în ultimele luni, el s-ar răzgândi, îl vom întreba din nou. Te-ai gândit să ieşi la pensie? "Sincer, nu. Nu m-am putut desprinde de muncă ".

Unul dintre lucrurile de care este cel mai mândru Armani - pe lângă faptul că a ocupat în unele ocazii coperta revistei Time - este că nu s-a vîndut la companiile multinaţionale. Globalizarea economiei, împreună cu criza puternică pe care a suferit-o Europa în general şi ţările din sud în particular, a condus la mari probleme, chiar la dispariţia unor mărci în Italia. Un număr mare de produse italiene excelente fie că sunt în gastronomie, modă sau alt sector, ei îşi păstrează numai numele. În spatele vitrinelor de lux de un timp se ascund acţionarii chinezi, arabi sau din SUA.

Armani explică: "Independenţa este singura valoare la care nu pot şi nu doresc să renunţ. Tot ce am construit se bazează pe deciziile mele independente, uneori chiar riscante şi temerare, decizii care atunci când faci parte dintr-o multinaţională nu le poţi lua. De asemenea, cred că o putere excesivă de finanţare nu se potriveşte în modă ". Antonia Dell'Atte spune că în mica lume care pivotează în jurul lui Armani există, de asemenea, o oarecare îngrijorare în această privinţă. "Trebuie să ţinem cont, spune fostul model, că el este singurul care este el însuşi şi nu o multinaţională. Noi cu toţii ne rugăm să fie ca Mathusalem, să trăiască încă 100 de ani în fruntea imperiului pe care l-a format. În ziua în care iubitul nostru Giorgio va pleca ... Nu, nu vreau să mă gândesc, sper să fie etern, deoarece cu toţii suntem preocupaţi de ceea ce se va întâmpla cu firmele lui. Dar hai să-l lăsăm acum, să trăim momentul”.

Iar momentul este un spectacol de forţă, cu înalte personalităţi de stat cât şi cu multe vedete. Vedetele, explică Armani: "sunt un mijloc puternic de comunicare, creează o identificare imediată cu publicul. Îmi place să lucrez numai cu cei care împărtăşesc frumuseţea şi spiritul lumii mele, pentru că altfel ar fi o scenă lipsită de suflet". El explică faptul că totul a început cu Richard Gere, Jodie Foster, Lauren Hutton, pentru că ei împărtăşeau în comun o anumită viziune a lucrurilor. "Nu este o coincidenţă că menţin o mare prietenie cu toate vedetele pe care le-am îmbrăcat în trecut sau acum."

Privind în trecut, cu toate că nu este abordarea preferată a casei, Giorgio Armani acceptă că cel mai greu moment a fost dispariţia partenerului său, Sergio Galeotti, care a murit de SIDA, în anii optzeci şi cu care în anii 1975 a înfinţat casa de modă Giorgio Armani. "A fost greu", îşi aminteşte el, "mai ales la început, dar calea m-a adus aici. Am descoperit modul de a conduce şi strategia pe care nu m-am gândit să le am. Datorită caracterului meu, nu mă opresc în faţa dificultăţilor."

La recepţie, pe lângă vedete de film sau cântăreţi, au asistat şi mulţi politicieni italieni, pe care, ocazional, Armani nu a ezitat să-i critice.

Printre alte realizări de succes ale lui Armani se numără cele 7 hoteluri de lux „Armani” (unul fiind în Dubai ) şi 3 staţiuni de vacanţă. În afară de modă, mai are un hobby: sportul. Este preşedintele echipei de baschet Milano, fanul echipei Inter Milano şi creează echipamentele pentru echipa naţională de fotbal a Angliei, cât şi pentru echipa FC Chelsea. În 2010, cu prilejul închiderii săptămânii modei de la Paris, Armani a primit decoraţia de ofiţer al Legiunii de onoare.

Armani şi-a dorit tot timpul perfecţiunea. Tot ce a obţinut a fost rodul muncii şi disciplinei sale, pentru că în modă nu primeşti nimic cadou. Afirmă că trecutul îl pasionează, iar viitorul îi produce curiozitate. Să sperăm că vom mai vedea încă destule prezentări de modă semnate GIORGIO ARMANI.

În încheiere, să urmărim câteva dintre frazele înţelepte ale marelui creator de modă.

- „Urmează-ţi pasiunile şi fii sincer cu ceea ce crezi !”

- „Ador lucrurile care îmbătrânesc cu graţie, care nu expiră, care rezistă testului timpului şi care devin exemple vii ale perfecţiunii absolute”.

- „Diferenţa dintre stil şi modă este calitatea”.

- „Pentru a crea ceva excepţional, mintea ta trebuie să fie concentrată pe cele mai mici detalii ”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură