Luxul în criză? Ralph Lauren va disponibiliza 1.000 de angajaţi şi va închide 50 de magazine

Magazin Ralph Lauren (artfaironline.it)
Mioara Stoica
11.06.2016

Una dintre companiile emblematice ale modei americane, Ralph Lauren, a anunţat într-un comunicat de presă planul său de urgenţă pentru a impulsiona vânzările şi a reduce costurile. Se pregăteşte o reducere de 1.000 de locuri de muncă şi se intenţionează să se închidă 50 de magazine. Ralph Lauren, ca şi alte companii de lux, a suferit pierderi semnificative. Compania a fost nevoită să scadă preţurile pentru a vinde stocurile. În plus, brandurile cum ar fi Polo şi Lauren au fost afectate de către H&M şi Zara.

Deşi nu există încă cifre oficiale, potrivit WWD, surse interne vorbesc de o reducere de personal de 10% care va afecta, de asemenea, funcţii de conducere. Disponibilizările reprezintă doar o parte din planul de reducere a pierderilor, sub conducerea actualului CEO, Stefan Larsson, care lucrează la o strategie pe termen lung pentru a revitaliza firma.

Aflat la conducerea brandului Ralph Lauren din noiembrie anul trecut, Larsson a subliniat în comunicatul de presă lansat marţi, 7 iunie, că obiectivul principal al planului este acela de a „se concentra pe esenţa care a făcut din Ralph Lauren compania iconică de astăzi şi de a se apropia mai mult ca oricând de consumatori”. Pentru a face acest lucru, Ralph Lauren „îşi va elabora produsele, strategiile de marketing şi experienţa pentru a stimula dorinţele cumpărătorilor”, o afirmaţie care recunoaşte că scăderea vânzărilor este doar vârful iceberg-ului unei probleme mai profunde, care pare a răspunde la o deconectare a brand-ului de clienţii săi într-o piaţă tot mai competitivă, unde firmele de modă rapidă (fast fashion) continuă să crească şi noi platforme de e-commerce susţin cota lor de piaţă.

Cu un total de 493 de magazine proprii şi 26.000 de persoane angajate, vânzările Ralph Lauren s-au confruntat cu o scădere de 3% în ultimul an fiscal iar profiturile au scăzut cu 44%, între 2015 şi 2016. Se aşteaptă ca Larsson, care a reuşit să reînvie vânzările brandului Gap, să depăşească o situaţie care nu este un eveniment izolat. De fapt, are loc o schimbare de trend pe piaţa modei, unde sunt pedepsite companiile care până acum păreau solide, cum ar fi Victoria Secret, JW Crew sau chiar Burberry, care a anunţat reduceri de 75% din salariul directorului executiv al grupului, după stagnarea creşterii.

Anul trecut Ralph Lauren (numele de scenă al lui Ralph Lifschitz, născut la 14 octombrie 1939, New York), a anunţat că părăseşte poziţia de CEO al brandului fondat acum 48 de ani. Actualul CEO, Stefan Larsson, a venit la firmă după ce a colaborat cu H&M şi a condus Old Navy, grupul deţinut de lanţul de textile Gap.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor