Gigi Becali n-a găsit "clemenţă" la judecători. Latifundiarul rămâne închis
alte articole
Gigi Becali va mai sta un timp la închisoare, după ce Tribunalul Constanţa a amânat judecarea cererii sale de întrerupere a pedepsei pe motive medicale. Magistraţii nu s-au lăsat impresionaţi de faptul că Becali a apărut în instanţă cu guler cervical şi susţinând că nu mai poate suporta durerile, medicamentele fiind fără efect, şi au stabilit un nou termen, pentru 19 februarie.
Instanţa a amânat cauza pe motiv că expertiza medico-legală pe care o solicitase în 11 ianuarie nu i-a parvenit. Expertiza ar trebui finalizată până pe 19 februarie. Tribunalul a recomandat Serviciului de Medicină Legală (SML) efectuarea unui examen neuro-chirurgical care ar trebui finalizat, de asemenea, până la următorul termen, informează Mediafax.
Becali, care s-a prezentat în instanţă la fel ca şi la termenul precedent, purtând un guler cervical, a explicat că mai mulţi medici neurochirurgi i-au transmis că are nevoie de intervenţie chirurgicală.
Pentru a le arăta judecătorilor cât de disperată este situaţia sa, acesta le-a povestit că durerile au devenit de nesuportat, medicamentele nu îl ajută, şi, în plus, mama sa este "într-o situaţie specială" şi ar putea să moară auzind cât de rău se simte el.
Becali a mai reproşat că, deşi conform legii are dreptul la 30 de zile libere pe an, nu a fost lăsat să părăsească penitenciarul nici măcar o zi:
"Nu mi-am văzut soţia şi copiii de nouă luni de zile, deşi am 30 de zile pe an în care pot pleca din penitenciar. Ei funcţionează pe ordine date de directorul general, nu pe legi. Administraţia Naţională a Penitenciarelor este stat în stat", a declarat Gigi Becali.
La rândul său, Bogdan Vlad, avocatul fostului deputat Becali, a cerut instanţei să admită întreruperea temporară a executării pedepsei clientului său până la finalizarea raportului medico-legal, pentru ca acesta să-şi poată face analizele de care are nevoie, însă solicitarea a fost respinsă de instanţă.
Reamintim că Gigi Becali a fost condamnat în 20 mai 2013 la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării. Ulterior, pedeapsa i-a fost majorată cu alte şase luni, în contul altor două condamnări (dosarul "Valiza" şi cel al sechestrării persoanelor care i-au furat maşina). A fost încarcerat iniţial la Penitenciarul Jilava, până în 29 octombrie 2013, când a fost transferat la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa.
La 30 decembrie 2013, Gigi Becali a cerut magistraţilor întreruperea pedepsei pe motive medicale, afirmând că are nevoie de o operaţie la coloana cervicală. Becali şi-a exprimat dorinţa de a se opera în străinătate, declarând că a mers şi la o clinică specializată din Germania, medicii îndemnându-l să se opereze, altfel există riscul să nu se mai poată mişca.
"Eu cer întreruperea pedepsei pentru o afecţiune care nu poate fi tratată în regim penitenciar. M-am hotărât să fac operaţia. Am dureri mari, nu pot dormi noaptea. Vreau să fac această operaţie în străinătate, nu în România", a afirmat Becali în faţa instanţei.
Becali a susţinut că suferă de această afecţiune de 20-25 de ani, în tot acest timp încercând să o trateze cu diverse remedii, inclusiv naturiste, dar niciunul nu a dat rezultate.
Judecătoarea de la Tribunalul Constanţa a decis efectuarea unei expertize medico-legale de către Serviciul de Medicină Legală, pentru a se stabili dacă Becali suferă cu adevărat de o afecţiune gravă, aşa cum a afirmat, care nu poate fi tratată în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii, şi dacă aceasta chiar face imposibilă executarea pedepsei.
În consecinţă, Becali a fost dus, marţi dimineaţă, la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea unui consult complex şi a stabilirii unui diagnostic cât mai corect.
Astăzi, în instanţă, Becali a afirmat că acea comisie medico-legală nu avea competenţe în ceea ce priveşte afecţiunea sa.
''Comisia respectivă nu ştie despre ce este vorba", a spus Becali în faţa instanţei.
De-a lungul detenţiei sale, Becali a făcut numeroase cereri de permisie, învoire, întreruperea pedepsei, învoiri pentru a participa la înmormântări, toate cererile sale fiind respinse.