Gigi Becali amendat de Consiliul Concurenţei

Gigi Becali cu degetele la cap.
Gigi Becali cu degetele la cap. (Captură youtube.com.)

Consiliul Concurenţei l-a sancţionat pe Gigi Becali cu o amendă de 183.526 lei pentru că nu a notificat preluarea controlului companiei de construcţii Arcom Bucureşti, informează Ziarul Financiar.

Latifundiarul de la Poarta Albă, Gigi Becali a cumpărat, în 2008, printr-o serie de tranzacţii succesive 71,5% din acţiunile Arcom, însă nu a notificat autoritatea de concurenţă cu privire la operaţiune.

Amenda reprezintă 1% din cifra (oficială) de afaceri a firmelor controlate (oficial) de Becali la nivelul anului 2012.

"Această amendă este printre sancţiunile de nivel redus, ne-am dus la 1%, minimul legal fiind de 0,5%", a declarat , preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o întâlnire cu presa.

Sancţiunea a fost comunicată, iar fostul parlamentar Gigi Becali are la dispoziţie 30 de zile pentru a decide dacă o plăteşte sau o contestă în instanţă, a menţionat Chiriţoiu.

În urma unei investigaţii declanşate în 2012, Consiliul Concurenţei a constatat că, după dobândirea controlului asupra Arcom Bucureşti, şi implicit asupra companiilor controlate de acesta, Becali şi-a exercitat drepturile de vot aferente participaţiei achiziţionate în cadrul Adunărilor Generale Extraordinare/Ordinare ale Acţionarilor companiei, încălcând astfel regulile privind controlul fuziunilor şi achiziţiilor, care prevăd că "sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei (...) operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute în acest act normativ."

Consiliul Concurenţei a decis sancţiunea după ce a constatat că firmele controlate de Gigi Becali au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro astfel că ar fi trebuit să notifice Consiliului preluarea companiei ARCOM.

Arcom Bucureşti, fosta Antrepriză Română de Construcţii Montaj, a fost înfiinţată în anul 1969 şi a fost una dintre cele mai cunoscute firme de construcţii româneşti. Din 2011, compania este în insolvenţă.

Becali se află în prezent în închisoare la Poarta Albă, unde ispăşeşte o pedeapsă de trei ani şi jumătate de privare de libertate. Latifundiarul cere eliberarea condiţionată, declarând că este grav bolnav şi ar vrea să se opereze, de preferinţă în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie