Gigantul imobiliar China Evergrande Group, cel mai îndatorat dezvoltator din lume. Un tribunal din HK ordonă lichidarea

China Evergrande Group (Youtube - screenshot)
D.B.
29.01.2024

Un tribunal din Hong Kong a ordonat, luni, lichidarea gigantului imobiliar China Evergrande Group, o măsură care ar putea provoca valuri pe pieţele financiare în curs de prăbuşire din China, în timp ce factorii de decizie politică se străduiesc să limiteze o criză tot mai gravă, informează Reuters.

Judecătoarea Linda Chan a decis să lichideze cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, cu datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari, după ce a observat că Evergrande nu a fost în măsură să ofere un plan concret de restructurare la mai bine de doi ani de la neplata obligaţiunilor şi după mai multe audieri în instanţă.

"Este timpul ca instanţa să spună că este suficient", a declarat Chan, care îşi va prezenta mai detaliat motivarea în cursul zilei de luni.

Citiți și Beijingul propune un pachet de trilioane de USD pentru salvarea bursei intrate în cădere liberă. Economiştii, foarte sceptici

Directorul executiv al Evergrande, Siu Shawn, a declarat presei chineze că firma se va asigura că proiectele de construcţie de locuinţe vor fi în continuare livrate în ciuda ordinului de lichidare. Ordinul nu va afecta operaţiunile unităţilor onshore şi offshore ale Evergrande, a adăugat el.

Decizia pregăteşte terenul pentru ceea ce se aşteaptă să fie un proces lung şi complicat, cu potenţiale considerente politice, având în vedere numeroasele autorităţi implicate. Investitorii offshore se vor concentra asupra modului în care autorităţile chineze tratează creditorii străini atunci când o companie dă faliment.

"Nu este un sfârşit, ci începutul unui proces prelungit de lichidare, care va face ca operaţiunile zilnice ale Evergrande să fie şi mai dificile. Deoarece majoritatea activelor Evergrande se află în China continentală, există incertitudini cu privire la modul în care creditorii pot confisca active şi la gradul de rambursare al deţinătorilor de obligaţiuni offshore, iar situaţia poate fi şi mai gravă pentru acţionari", a declarat Gary Ng, economist senior la Natixis.

Acţiunile Evergrande se tranzacţionau în scădere cu până la 20%, înainte de audiere.

Citiți și Cel mai mare dezvoltator imobiliar privat din China, Country Garden, pare să intre în incapacitate de plată

Evergrande a solicitat luni o nouă amânare, avocatul său afirmând că a făcut "unele progrese" în ceea ce priveşte propunerea de restructurare. În cea mai recentă ofertă, dezvoltatorul imobiliar a propus creditorilor să îşi schimbe datoriile cu toate acţiunile pe care compania le deţine în cele două unităţi din Hong Kong, faţă de participaţiile de aproximativ 30% din filiale înainte de ultima audiere din decembrie.

Avocatul Evergrande a susţinut că lichidarea ar putea afecta operaţiunile companiei, precum şi unităţile sale de gestionare a proprietăţilor şi de vehicule electrice, ceea ce ar afecta la rândul său capacitatea grupului de a rambursa toţi creditorii.

Evergrande lucra de aproape doi ani la un plan de modernizare a datoriilor în valoare de 23 de miliarde de dolari cu un grup de creditori, cunoscut sub numele de grupul ad-hoc de deţinători de obligaţiuni.

Citiți și Acţiunile gigantului imobiliar chinez Evergrande, suspendate la Bursa din Hong Kong

"Nu suntem surprinşi de rezultat şi este un produs al faptului că societatea nu a reuşit să se implice cu grupul ad-hoc. A existat o istorie de angajamente de ultim moment care nu au dus nicăieri. Şi, în aceste circumstanţe, compania nu poate fi învinovăţită decât pe ea însăşi pentru că a fost lichidată", a declarat Fergus Saurin, partener al Kirkland & Ellis, care a consiliat deţinătorii de obligaţiuni offshore.

Evergrande a citat o analiză a Deloitte în timpul unei audieri la tribunalul din Hong Kong, în iulie, care estima o rată de recuperare de 3,4% în cazul în care dezvoltatorul ar fi lichidat. După ce Evergrande a declarat în septembrie că unitatea sa emblematică şi preşedintele său Hui Ka Yan sunt anchetaţi de autorităţi pentru infracţiuni nespecificate, creditorii se aşteaptă acum la o rată de recuperare de mai puţin de 3%.

Se aşteaptă ca hotărârea să aibă un impact redus asupra operaţiunilor companiei, inclusiv asupra proiectelor de construcţie de locuinţe, pe termen scurt, deoarece ar putea dura luni sau ani până când lichidatorul offshore numit de creditori va prelua controlul filialelor din China continentală - o jurisdicţie diferită de cea din Hong Kong.

Citiți și Acţiunile din China au ajuns la fundul sacului: După pierderi de piaţă de 6,3 trilioane USD, brokerii suspendă vânzările în lipsă

Cererea de lichidare a fost depusă pentru prima dată în iunie 2022 de Top Shine, un investitor în unitatea Fangchebao a Evergrande, care a declarat că dezvoltatorul nu a respectat un acord de răscumpărare a acţiunilor pe care le cumpărase la filială.

Până luni, cel puţin trei dezvoltatori chinezi au primit ordin de lichidare de la o instanţă din Hong Kong de când s-a declanşat actuala criză a datoriilor, la mijlocul anului 2021.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor