Cel mai mare dezvoltator imobiliar privat din China, Country Garden, pare să intre în incapacitate de plată

Country Garden - logo (Youtube - screenshot)
D.B.
18.10.2023

Termenul limită de plată a unui cupon de 15 milioane de dolari al Country Garden a expirat fără să se ştie nimic despre plată, alimentând aşteptările că cel mai mare dezvoltator imobiliar privat din China nu şi-a plătit datoria offshore, în timp ce problemele imobiliare ale naţiunii se adâncesc, transmite Reuters.

Neplata ar declanşa neîndeplinirea obligaţiilor de plată încrucişate pentru alte obligaţiuni Country Garden, aşa cum este standard în contractele de obligaţiuni. Compania are obligaţiuni offshore în valoare de aproape 11 miliarde de dolari, iar o neîndeplinire a obligaţiilor de plată ar pregăti terenul pentru una dintre cele mai mari restructurări de datorii corporative din China.

Unul dintre deţinătorii de obligaţiuni din tranşa în cauză, care a refuzat să fie identificat, discutând despre informaţii confidenţiale, a declarat că nu a primit plata cuponului după ce s-a încheiat o perioadă de graţie de 30 de zile.

Country Garden a reiterat miercuri că se aşteaptă să nu fie în măsură să îşi îndeplinească toate obligaţiile legate de datoriile sale offshore şi speră să caute o soluţie "holistică" pentru dificultăţile sale.

Declaraţia sa nu a abordat în mod direct întrebarea dacă a existat o incapacitate de plată, iar reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze.

"Dacă nu plătesc în perioada de graţie, va fi o incapacitate de plată", a declarat Cedric Rimaud, analist la Gimme Credit, o casă independentă de cercetare a obligaţiunilor corporative, referindu-se la plata neefectuată de Country Garden.

Zeci de alţi dezvoltatori imobiliari chinezi au intrat în incapacitate de plată, fiind afectaţi de probleme de lichiditate din 2021, când guvernul a introdus măsuri pentru a ţine în frâu nivelul foarte ridicat al datoriilor din acest sector.

Industria reprezintă un sfert din activitatea economică a Chinei, iar problemele sale prelungite au afectat a doua cea mai mare economie a lumii, zguduind adesea pieţele financiare mondiale.

Neefectuarea plăţii de către Country Garden survine în urma unei investigaţii asupra preşedintelui companiei China Evergrande, care a intrat, de asemenea, în incapacitate de plată şi care s-a aflat în centrul crizei datoriilor din acest sector.

Acţiunile Country Garden au pierdut aproximativ 70% din valoarea lor în acest an, dar au câştigat ceva teren miercuri, urcând cu 2,7%.

Obligaţiunile sale în dolari valorează în prezent aproximativ 6 cenţi, faţă de 70 de cenţi la începutul anului, potrivit datelor LSEG, iar deţinătorii de obligaţiuni spun că se aşteaptă ca datoria să fie restructurată.

"Cred că preţul obligaţiunilor Country Garden offshore în dolari americani vorbeşte de la sine în ceea ce priveşte aşteptările actuale", a declarat cofondatorul Real Estate Foresight, Robert Ciemniak, care publică pe Smartkarma.

Un manager de active din SUA care deţine obligaţiuni în dolari ale Country Garden a adăugat: "Suntem pregătiţi să plecăm cu unele pierderi, dar sperăm doar că procesul de restructurare ar putea fi eficient şi mai puţin dureros în comparaţie cu alte companii precum Evergrande."

Managerul de active a refuzat să fie identificat.

Cu toate acestea, Country Garden se află într-o situaţie mai bună în ceea ce priveşte datoriile sale onshore, după ce a obţinut un răgaz prin prelungirea cu trei ani a plăţilor pentru opt obligaţiuni în valoare de 10,8 miliarde de yuani (1,5 miliarde de dolari).

China a lansat o serie de măsuri de sprijin în ultimele luni pentru a revigora piaţa imobiliară, dar dezvoltatorii privaţi încă se luptă să obţină capital nou, potrivit unui raport CreditSights publicat marţi.

"În condiţiile în care cumpărătorii de locuinţe continuă să se îndrepte către dezvoltatorii legaţi de stat, acei dezvoltatori privaţi care nu sunt încă în incapacitate de plată vor considera probabil că rămânerea pe linia de plutire este o perspectivă din ce în ce mai dificilă, fiind presaţi atât de generarea insuficientă de vânzări contractate, cât şi de inaccesibilitatea finanţării", se arată în raport.

Perspectivele sumbre ale pieţei imobiliare din China vor înrăutăţi probabil condiţiile pe care creditorii offshore ar putea fi nevoiţi să le accepte la restructurarea datoriilor.

Datele de miercuri au arătat că investiţiile imobiliare din China au scăzut cu 9,1% în primele nouă luni ale anului. Vânzările în funcţie de suprafaţă au scăzut cu 7,5%.

Preţurile locuinţelor noi, la nivel naţional, pentru luna septembrie vor fi publicate joi. Datele din august au arătat o scădere de 0,3% de la o lună la alta, cel mai rapid ritm din ultimele 10 luni.

Dezvoltatorii care reprezintă 40% din vânzările de locuinţe din China au intrat în incapacitate de plată din 2021, potrivit J.P. Morgan. Aceste companii, majoritatea private, au emis obligaţiuni offshore cu randament ridicat în valoare de aproximativ 110 miliarde de dolari.

Indicele Hang Seng Mainland Properties Index (HSMPI) din Hong Kong a scăzut cu 40% până acum în acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor