Beijingul propune un pachet de trilioane de USD pentru salvarea bursei intrate în cădere liberă. Economiştii, foarte sceptici

Bursa din Jiujiang, China. (ChinaFotoPress / Getty Images)
D.B.
25.01.2024

După cea mai recentă prăbuşire a pieţelor chinezeşti, la scurt timp după redeschiderea bursei de marţi, Bloomberg a raportat că, potrivit unor "persoane familiarizate cu această chestiune, care au cerut să nu fie identificate", China ia în considerare un pachet de măsuri pentru a stabiliza piaţa bursieră în cădere liberă, după ce încercările anterioare de a restabili încrederea investitorilor au eşuat şi l-au determinat pe premierul Li Qiang să ceară măsuri "energice".

Potrivit Zero Hedge, în mod specific Beijingul ar căuta să "mobilizeze" aproximativ 2.000 de miliarde de yuani (278 miliarde de dolari), în principal din conturile offshore ale întreprinderilor chineze de stat, ca parte a unui fond de stabilizare pentru a cumpăra acţiuni onshore prin intermediul legăturii bursiere din Hong Kong. De asemenea, a alocat cel puţin 300 de miliarde de yuani din fondurile locale pentru a investi în acţiuni onshore prin intermediul China Securities Finance Corp. sau Central Huijin Investment Ltd.

Citiți și Acţiunile chinezeşti se prăbuşesc peste noapte

Cu alte cuvinte, ceea ce era deja o piaţă bursieră naţionalizată este pe cale să devină şi mai naţionalizată şi, în loc de intervenţii ad-hoc ale echipei de protecţie împotriva prăbuşirii bursei, astfel de achiziţii de piaţă de către autorităţile oficiale de stat vor deveni acum instituţionalizate.

Sau poate că nu: la urma urmei, China nu face de fapt nimic. Da, se gândeşte la anumite lucruri, aşa cum s-a gândit la un stimulent fiscal de 1 trilion de yuani şi la un stimulent "special" de 1 trilion de yuani (aproape 140 miliarde de dolari) pentru obligaţiuni, dar încă nu s-a întâmplat nimic de fapt, deoarece Beijingul este absolut îngrozit de reacţia pieţei dacă şi când ţara cu o datorie de 300% din PIB va stratifica mai multe trilioane de datorii.

Din păcate, în acest moment, este doar o chestiune de timp, pentru că fie Beijingul continuă să se gândească la lucruri şi nu face nimic în timp ce îşi priveşte oraşele fierbând pe fondul recentei creşteri a grevelor şi protestelor, fie se întoarce la ceea ce a făcut în ultimii 25 de ani şi inundă economia cu noi datorii pentru a stimula limitarea prăbuşirii proprietăţii, stabilizarea economiei şi normalizarea şomajului în creştere în rândul tinerilor. Şi, din moment ce nu are cu adevărat de ales, va fi cea de-a doua variantă. Singura întrebare este cât de multă durere va suporta mai întâi Beijingul înainte de a capitula.

Citiți și Acţiunile din China au ajuns la fundul sacului: După pierderi de piaţă de 6,3 trilioane USD, brokerii suspendă vânzările în lipsă

Oricum, revenind la raportul oficial al Bloomberg, acesta notează că "oficialii cântăresc şi alte opţiuni şi ar putea anunţa unele dintre ele chiar în această săptămână, dacă sunt aprobate de conducerea de vârf", dar, din nou, "planurile sunt încă supuse schimbării". Şi o vor face, pentru că, fie acţiunile cresc şi nu scad, evitând astfel necesitatea unui pachet de salvare real, fie îşi reiau prăbuşirea, iar China va fi nevoită să facă şi mai mult atunci când va face ceva în viitorul foarte apropiat.

În orice caz, raportul privind deliberările panicate subliniază faptul că, exact aşa cum am prezis astăzi, există un "sentiment de urgenţă la un nivel ridicat" în rândul autorităţilor chineze pentru a stopa o vânzare care a dus indicele de referinţă CSI 300 la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani în această săptămână. Calmarea investitorilor cu amănuntul ai naţiunii - mulţi dintre ei fiind, de asemenea, afectaţi de declinul prelungit al sectorului imobiliar - este, de asemenea, considerată esenţială pentru menţinerea stabilităţii sociale. Şi dacă există ceva de care Beijingul se teme mai mult decât de orice altceva în această lume, este un miliard de chinezi furioşi din clasa de jos şi de mijloc care se îndreaptă spre Beijing, înarmaţi cu torţe şi furci.

Ceea ce ridică următoarea întrebare: nu este clar dacă aceste măsuri vor fi suficiente pentru a pune capăt crizei, ceea ce este departe de a fi sigur. Nu va fi nici pe departe suficient şi, într-adevăr, după o revenire modestă a Shanghai Composite, care l-a împins pe roşu în raportul Bloomberg, indicele s-a prăbuşit din nou.

Citiți și Gigantul bancar din umbră al Chinei se declară în faliment

Ştirile privind piaţa bursieră chineză au generat un val de critici dure în spaţiul public, foarte mulţi fiind de acord că, practic, este vorba de un dezastru.

"Cea mai mare întrebare pe care mi-o pun este cum vor face rost întreprinderile de stat de 2 trilioane de yuani (278 de miliarde de dolari) din conturile lor offshore şi de ce vor alege să investească onshore prin intermediul legăturii bursiere din Hong Kong. Avem nevoie de un cavaler alb care să să ne sporească încrederea, având în vedere cât de rău au stat lucrurile", a declarat Daisy Li, manager de fonduri la EFG Asset Management HK.

La rândul său, Aninda Mitra, strateg macro şi de investiţii la BNY Mellon, susţine că "pachetul de măsuri pentru piaţa bursieră este o măsură binevenită şi arată o oarecare receptivitate din partea autorităţilor, dar, la mai puţin de 2% din PIB, ne temem că acest lucru este încă inadecvat".

"Această sumă este inferioară chiar şi reducerii capitalizării de piaţă, de la începutul lunii decembrie până în prezent, a întreprinderilor chineze listate la bursa din Hong Kong. Aceste măsuri trebuie, de asemenea, să fie însoţite de reforme pe termen mai lung pentru a stimula încrederea în sectorul corporatist mai larg", a adăugat aceasta.

Citiți și Îndatorarea excesivă a Chinei determină agenţia de rating Moody's să îi retrogradeze perspectiva de creditare

Michelle Lam, economistă la sucursala SocGen din HK spune că "pentru o revenire susţinută este nevoie de stimulente mai mari, menite să redreseze economia", şi adaugă că, în opinia sa, "ceea ce este esenţial pentru a asista la o redresare a încrederii pe piaţă este o intensificare a PSL al PBoC pentru a sprijini finalizarea proiectelor şi reamenajarea localităţilor urbane şi o creştere decisivă a deficitului fiscal care să susţină parţial venitul gospodăriilor".

"Stimularea pieţelor chineze de către orice pachet de salvare va duce doar la o revenire pe termen scurt, deoarece sunt necesare schimbări fundamentale. În mod frecvent, pachetele care vizează piaţa bursieră au un efect, dar acesta poate fi de foarte scurtă durată dacă nu este însoţit de schimbări mai fundamentale. Fără acţiuni mai energice în materie de politici economice şi de reglementare, nu va duce la începutul unei pieţe de creştere în China", a declarat Rajeev De Mello, manager de portofoliu macro la GAMA.

Alvin Tan, şef al strategiei FX pentru Asia la RBC în Singapore, declară: "Mă îndoiesc că revenirea acţiunilor chinezeşti pe fondul acestei veşti despre pachetul de salvare este sustenabilă atât timp cât traiectoria fundamentală a creşterii nu se schimbă".

Sursa citată susţine că, acum, după ce piaţa a scos în evidenţă cacealmaua Beijingului în mai puţin de o oră, situaţia va fi cu adevărat evidentă şi, în loc să se concentreze doar pe piaţă, China va fi acum bombardată din toate părţile de o prăbuşire necruţătoare; criza imobiliară, deprimarea consumatorilor, scăderea investiţiilor străine şi diminuarea încrederii întreprinderilor locale după ani de politici volatile exercită o puternică presiune crescândă atât asupra economiei, cât şi asupra pieţelor financiare.

Citiți și Investitorii străini abandonează China comunistă într-un ritm foarte rapid

Concret, asta ar însemna că Beijingul are acum două opţiuni: să pretindă că politicile eşuate pe care le-a aplicat (sau pretinde că le-a aplicat) până acum au avut succes, ceea ce probabil că se va întâmpla până când va fi prea mult sânge pe străzi, sau va capitula în cele din urmă şi va declanşa cel mai mare stimulent fiscal văzut vreodată în China: vorbim aici de mai multe trilioane, şi în dolari, nu în yuani, la naiba cu consecinţele, pentru că ne apropiem de punctul de panică maximă în care Beijingul va face orice pentru a cumpăra ordinea şi stabilitatea socială pentru câteva luni. Şi odată ce toate aceste zeci de mii de miliarde de dolari în depozite chinezeşti vor începe să dispară, atunci va începe cu adevărat adevărata prăbuşire a altor active decât cele în numerar - respectiv aur, argint, cripto-monede, artă, vinuri etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor