Gigantul chinez imobiliar Evergrande intră în default

Rămâne de văzut cât de mult va reuşi Partidul Comunist Chinez să limiteze efectele în sectorul financiar
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)
Zerohedge.com
09.12.2021

La trei luni după valul iniţial de şoc generat de teama că cel mai mare şi cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din China va intra în incapacitate de plată, pieţele globale au simţit numeroase valuri de turbulenţă, în timp ce gigantul imobiliar chinez a prelungit agonia în mod repetat.

Falimentul companiei devenise doar o problemă de timp după ce a fost clar că, în ciuda încercărilor, Evergrande nu va fi salvat de regimul comunist şi nu va putea plăti singur datoriile, cu scadenţe de zeci de miliarde USD.

Agenţia de rating Fitch (Moodys şi S&P urmează să adopte măsuri similare în curând) a retrogradat oficial dezvoltatorii imobiliari insolvenţi China Evergrande Group şi Kaisa Group, declarând că sunt în default din cauza obligaţiunilor offshore.

Citiți și Dezvoltatorii chinezi tot mai curtaţi de default-uri. Beijingul încearcă să liniştească investitorii

Degradările la aşa-numitul statut „restricted default” au survenit la câteva zile după ce companiile au eşuat să efectueze o plată a dobânzii pentru obligaţiuni offshore, deşi nici Evergrande şi nici Kaisa nu au anunţat în mod oficial intrarea în incapacitate de plată, care să genereze procese de restructurare a datoriilor şi eventual naţionalizare.

În nota sa despre Evergrande, Fitch a spus că dezvoltatorul - care a eşuat să plătească datorii restante pentru două emisii de obligaţiuni, după perioada de graţie de 30 de zile încheiată luni - nu a răspuns cererii sale de confirmare a plăţilor obligaţiunilor în valoare de 82,5 milioane USD, scadente luna trecută, plus perioada de graţie de 30 de zile care se încheie săptămâna aceasta.

Astfel încât Fitch a presupus că „nu au fost plătiţi”. Marţi, S&P a afirmat că un default al dezvoltatorului chinez a devenit „inevitabil” şi este probabil să declare momentan un selective default (doar pentru obligaţiunile offshore) pentru a se menţine în conformitate cu Fitch.

Citiți și O altă mare companie de imobiliare a Chinei ratează termenul pentru plata datoriilor. Acţiunile i-au scăzut cu 15% determinând oprirea tranzacţionării

Fitch defineşte statusul de restricted default un emitent care eşuează să plătească o datorie, dar nu a început procese de lichidare, cum ar fi declaraţiile de faliment, astfel că rămâne în operare.

Eşecul plăţilor a declanşat un „eveniment de neplată” a obligaţiunilor Evergrande, iar celelalte bonduri în dolari SUA vor deveni imediat scadente şi plătibile dacă administratorul obligaţiunii sau deţinătorii a cel puţin 25% din valoarea totală declară acest lucru, a spus Fitch.

Acelaşi status este valabil pentru Kaisa, care, conform datelor Refinitiv, are scadenţe de 2,8 miliarde de dolari anul viitor şi scadenţe de 2,2-3,2 miliarde de dolari în fiecare an între 2023 şi 2025.

Fitch a afirmat că există informaţii limitate disponibile cu privire la planul de restructurare al companiei Kaisa, după ce marţi a ratat rambursarea obligaţiunilor offshore de 400 de milioane de dolari.

Evergrande a declarat săptămâna trecută că plănuieşte să meargă mai departe cu o restructurare a datoriei sale.

Citiți și Criza Evergrande vesteşte o încetinire "dramatică" a economiei chineze

Soarta gigantului Evergrande, care are datorii de peste 300 de miliarde de dolari, şi a altor companii imobiliare chineze îndatorate, a afectat pieţele financiare în ultimele luni, pe fondul temerilor de efecte secundare din întreaga lume, deşi Beijingul a căutat în mod repetat să liniştească investitorii.

„Problemele companiilor Evergrande şi Kaisa ne duc la a doua etapă a acestei scăderi a proprietăţii din China, riscul sistemic fiind înlocuit treptat de riscul idiosincratic”, a declarat Robin Usson, analist de credit la Federated Hermes. El se referă, desigur, la riscul mult mai mare care este scăderea sectorului rezidenţial - şi în general al proprietăţii - din China, care, aşa cum a arătat recent Goldman, este cel mai mare activ al lumii şi, probabil, cel mai important pilon care susţine întreaga economie a Chinei. În cazul în care piaţa imobiliară din China se prăbuşeşte, este greu de estimat impactul asupra economiilor din întreaga lume.

Întrebarea este acum cât de agresiv va fi regimul chinez pentru a salva economia şi pentru a evita o spirală toxică.

Săptămâna trecută, Banca Centrală a Chinei a capitulat în cele din urmă şi a redus în mod neaşteptat rata de rezervă bancară, sugerând că urmează mai multe măsuri menite să asigure lichiditate.

„Va fi interesant de văzut rolul jucat de întreprinderile de stat în procesul de restructurare, nivelul de 'control'' exercitat de guvern asupra acestei 'abordări orientate spre piaţă'”, a adăugat Usson, citat de Zerohedge.

Înaintea deciziei agenţiei de rating Fitch, guvernatorul PBOC Yi Gang a declarat, joi, că drepturile acţionarilor şi creditorilor Evergrande vor fi „pe deplin respectate” pe baza vechimii lor, iar riscul cauzat de câteva companii imobiliare chineze pe termen scurt nu va submina piaţa de capital din Hong Kong.

Între timp, Reuters raportează că gigantul Kaisa va semna în curând un acord de confidenţialitate cu Lazard, consilierul unui grup de deţinători de obligaţiuni. Grupul controlează peste 25% din obligaţiunile offshore ale Kaisa, în valoare de 12 miliarde de dolari. Acordul confidenţial va pune bazele discuţiilor ulterioare privind soluţiile de finanţare. Dar un acord este puţin probabil în următoarele câteva săptămâni, deoarece discuţiile sunt încă într-un stadiu incipient. Kaisa a susţinut că este deschisă, dar a refuzat să furnizeze detalii.

Eşecul rambursării datoriilor contractate de Kaisa a venit după ce săptămâna trecută nu a reuşit să obţină aprobarea minimă de 95% necesară de la deţinătorii de obligaţiuni offshore pentru a schimba obligaţiunile scadente pe 7 decembrie cu noi note scadente pe 6 iunie 2023, la aceeaşi rată a dobânzii.

Tranzacţionarea acţiunilor Kaisa, care au pierdut 75% în acest an, a fost suspendată miercuri.

Acţiunile Evergrande au scăzut cu 88% în acest an.

După cum notează Bloomberg, cu excepţia unui şoc de ultimă oră, deţinătorii de obligaţiuni Evergrande în valoare de 19,2 miliarde de dolari se confruntă cu tăieri profunde, în timp ce compania îşi revizuieşte bilanţul fără un ajutor guvernamental - un proces care promite să fie lung, controversat şi potenţial riscant pentru cea mai mare economie asiatică.

Citiți și Evergrande ar putea fi supus unui proces de naţionalizare lentă, investitorii străini lăsaţi în aer [WSJ]

Evergrande a declarat vineri într-un scurt schimb de documente că intenţionează să „se implice activ” cu creditorii offshore într-un plan de restructurare. Compania intenţionează să includă toate obligaţiunile sale publice offshore şi obligaţiile de datorie privată în restructurare, au declarat luni persoane familiare cu problema.

Evergrande, care avea datorii de peste 300 de miliarde de dolari până în iunie, devine cea mai mare victimă a eforturilor preşedintelui Xi Jinping de a regulariza sectorul imobiliar pentru a reduce speculaţiile imobiliare.

După cum notează Bloomberg, „reticenţa Beijingului de a salva dezvoltatorul trimite un semnal clar că Partidul Comunist nu va tolera acumularea masivă de datorii care ameninţă stabilitatea financiară”. De asemenea, este un semnal că miliardarii care şi-au făcut avere din scheme de tip Caritas nu vor fi cruţaţi.

Întrebarea este acum dacă guvernul poate limita consecinţele falimentului. Obligaţiunile multor firme imobiliare mai mici, cu cote mai mici, au scăzut, de asemenea, în ultimele săptămâni, conducând randamentele obligaţiunilor junk chinezeşti (care acoperă în cea mai mare parte piaţa imobiliară) la un randament record de peste 20%.

Nu mai puţin de 10 firme au ajuns deja la default din cauza obligaţiunilor onshore sau offshore, de când preocupările legate de sănătatea financiară a Evergrande s-au intensificat, în iunie, generând îngheţarea pieţei de obligaţiuni şi prăbuşirea tranzacţiilor imobiliare. Deşi Kaisa este deja în stare de nerambursare, cu siguranţă vor urma alte victime în sector: China Aoyuan Group a declarat săptămâna trecută că nu există nicio garanţie că îşi va putea plăti datoria.

Între timp, marea problema este colapsul continuu al vânzărilor de locuinţe şi al preţurilor, pe măsură ce încrederea în schema Ponzi masivă a sectorului de locuinţe din China se evaporă, generând presiuni suplimentare asupra unei economii care se confruntă cu o creştere lentă.

Deocamdată, autorităţile chineze semnalează că intenţionează să îngrădească Evergrande şi să limiteze contagiunea, mai degrabă decât să orchestreze o salvare aşa cum au făcut-o în timpul crizelor anterioare. Dacă şi cum pot face asta, va determina dacă 2022 este un an al redresării şi al normalizării - aşa cum a scris JP Morgan în perspectivele sale de viitor - sau o criză globală.

În timp ce Banca Populară Chineză a reiterat vineri că riscurile aduse economiei de criza datoriilor Evergrande pot fi limitate, invocând „gestionarea proastă” a dezvoltatorului şi „expansiunea nesăbuită” ca fiind motivele problemelor cu care se confruntă, realitatea este că, fără sprijinul guvernului este probabil ca piaţa imobiliară din China să se prăbuşească, iar Beijingul ştie acest lucru.

Comisia de Reglementare a Băncilor şi Asigurărilor din China a declarat într-un comunicat separat că împrumuturile pentru dezvoltare şi achiziţiile imobiliare ar trebui acordate într-o manieră „rezonabilă”.

Cele mai clare măsuri de susţinere a sistemului financiar au survenit luni, când Banca Centrală a Chinei a eliberat lichiditate de 1,2 trilioane de yuani (188 de miliarde de dolari) printr-o reducere a ratei de rezervă obligatorie pentru majoritatea băncilor, o mişcare care, deşi era de aşteptat, a venit prea rapid şi a surprins majoritatea analiştilor.

Bloomberg calculează că debitorii chinezi au default pe obligaţiuni offshore de 10,2 miliarde de dolari în acest an, firmele imobiliare reprezentând 36% din total - o cifră record.

„Există stres extrem pe piaţă”, aproximativ jumătate din dezvoltatorii chinezi aflându-se în dificultate financiară profundă şi risc ridicat de nerambursare, a declarat Jenny Zeng, co-şef al departamentului de venituri fixe Asia Pacific la Alliance Bernstein.

Acestea fiind spuse, dezvoltatorii chinezi mai mari, cu cotaţii superioare, cum ar fi Longfor Group Holdings şi Country Garden Holdings, rezistă mult mai bine decât rivalii lor cu cote mai scăzute. Country Garden, cel mai mare dezvoltator din punct de vedere al vânzărilor, şi-a văzut obligaţiunile din 2031 revenind la 88 de cenţi pe dolar, după ce a scăzut la 73 de cenţi luna trecută. Un bond din 2024 vândut de China Vanke Co., a doua cea mai mare firmă, a crescut la tranzacţionare peste nivelul normal.

„Ne aşteptăm ca divergenţa sectorului să continue”, a spus Iris Chen, analist la Nomura Securities Co. „Supravieţuitorii de înaltă calitate ai jocului vor câştiga, în ciuda preţurilor în numerar relativ mari, deoarece vor avea o şansă mai mare să repornească normal refinanţarea, care le va consolida şi mai mult lichiditatea.”

Dar, cel mai important, aşa cum am menţionat mai devreme, China este disperată să limiteze efectele asupra pieţei imobiliare în general, într-o ţară în care imobiliarele reprezintă aproximativ 30% din PIB şi până la 75% din averea gospodăriilor. Prăbuşirea sectorului locuinţelor din China s-a intensificat în ultimele luni după ce vânzările au scăzut şi preţurile locuinţelor au scăzut pentru prima dată în şase ani.

Vânzările prin contracte de către cei mai mari 100 de dezvoltatori chinezi au scăzut cu 38% în noiembrie faţă de anul anterior, la 751 de miliarde de yuani, mai puternic decât scăderea de 32% din luna precedentă, potrivit datelor preliminare de la China Real Estate Information Corp.

Federal Reserve a avertizat luna trecută că fragilitatea sectorului imobiliar comercial din China s-ar putea extinde în SUA dacă se deteriorează dramatic. Sectorul imobiliar al Chinei deţine aproape jumătate din datoria mondială în dolari.

Beijingul şi-a dat seama în sfârşit că ultima sa încercare de a reduce efectul de îndatorare şi de a evita injecţiile de lichiditate a fost un eşec, iar luni, liderul chinez Xi Jinping a supravegheat o reuniune a Biroului Politic al Partidului Comunist care s-a încheiat cu un semnal de relaxare a restricţiilor imobiliare. Grupul de conducere, reunindu-se înaintea unei sesiuni economice anuale mai ample, care stabileşte obiective pentru anul viitor, s-a angajat să stabilizeze economia în 2022.

Între timp, pentru deţinătorii de obligaţiuni la nivel mondial, un default Evergrande este posibil să înceapă o luptă prelungită pentru rambursare. Autorităţile chineze au precizat clar că firma ar trebui să dea întâietate cumpărătorilor de case, furnizorilor şi investitorilor de retail - care au cumpărat produsele de gestionare a averii de la Evergrande - înaintea deţinătorilor de datorii. Aproximativ 1,6 milioane de cumpărători de case au depozite la Evergrande pentru proprietăţi care nu au fost încă finalizate.

„Indiferent de rezultat, deţinătorii de obligaţiuni offshore sunt ultimii la plată şi cu siguranţă vor trebui să accepte tăieri, posibil semnificative”, a declarat Andrew Collier, director general al Orient Capital Research Inc. din Hong Kong.

Având în vedere că bondurile Evergrande se tranzacţionează la aproximativ 20 de cenţi pe dolar, piaţa stabileşte deja un preţ de aproximativ 80%. Cheia pentru deţinătorii de obligaţiuni este dacă gigantul poate accelera vânzările de case şi poate descărca active pentru a strânge numerar, astfel încât să poată începe să-şi stingă pasivele, a afirmat Gary Ng, economist senior la Natixis SA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor