China reduce rata rezervelor obligatorii pentru a "stimula economia"

Falimentul gigantului Evergrande pare să producă probleme mari economiei chineze
Sediul Băncii Centrale a Chinei, în Beijing. (Mark RalstonAFP/Getty Images)
Tom Ozimek
06.12.2021

Banca centrală a Chinei a anunţat că va reduce cantitatea de numerar pe care băncile trebuie să o păstreze în rezervă, deblocând 188 de miliarde de dolari în lichidităţi pe termen lung pentru a soluţiona încetinirea creşterii economice.

Banca Populară Chineză (PBOC) a declarat pe site-ul său, pe 6 decembrie, că va reduce rata rezervelor obligatorii (RRR) pentru bănci cu 0,5 puncte procentuale, începând cu 15 decembrie. Aceasta ar fi a doua oară în 2021 când PBOC reduce necesarul de rezervă.

Anunţul a survenit după ce premierul chinez Li Keqiang a semnalat această mişcare săptămâna trecută ca o modalitate de a susţine economia în faţa problemelor economice complexe cu care se confruntă regimul comunist chinez.

Economia Chinei a încetinit în ultimele luni, şi în acest moment se confruntă cu o încetinire a sectorului manufacturier, probleme de datorii pe piaţa imobiliară şi focare persistente de COVID-19.

„Reducerea RRR va ajuta la atenuarea presiunii asupra economiei şi va netezi curba de creştere economică”, a declarat Wen Bin, economist senior la Minsheng Bank, pentru Reuters.

O reducere anterioară a RRR, anunţată în iulie, a eliberat lichidităţi în valoare de aproximativ 157 de miliarde de dolari pentru economia Chinei.

În anunţul său din 6 decembrie, Banca Centrală chineză a încercat să prezinte reducerea RRR ca parte a „politicii monetare solide”, afirmând că „se va abţine de la injecţia nediscriminată de lichiditate”, cu o politică de menţinere a masei monetare şi a fluxului de credite către economia reală „practic în conformitate cu creşterea PIB-ului nominal”.

Academia Chineză de Ştiinţe Sociale (CASS), un think tank al regimului, a declarat, la 6 decembrie, că se aşteaptă ca economia Chinei să crească cu aproximativ 5,3% în 2022, mai lent decât cea estimată de 8% CASS pentru 2021.

Comentariile PBOC survin pe fondul îngrijorării că nivelurile nesustenabile ale datoriilor din sectorul imobiliar al Chinei ar putea declanşa o criză financiară.

Craig Botham, economist-şef pentru China la Pantheon Macroeconomics, a scris pe Twitter că decizia PBOC de a reduce rata rezervelor este un semn clar că lucrurile se înrăutăţesc.

„Am spus într-o notă către clienţi, vineri, că vom vedea o reducere a RRR săptămâna aceasta. Nu vă lăsaţi păcăliţi de afirmaţia că măsura este 'de rutină', lucrurile se deteriorează în mod clar”, a afirmat Botham. „Încă de vineri, PBOC a pretins că totul era în regulă. Evident, nu este cazul."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor