Dezvoltatorii chinezi tot mai curtaţi de default-uri. Beijingul încearcă să liniştească investitorii

Numele şi logo-ul companiei Evergrande în spatele unui complex de locuinţe din Beijing, 13 septembrie 2021
Numele şi logo-ul companiei Evergrande în spatele unui complex de locuinţe din Beijing, 13 septembrie 2021 (Greg Baker/AFP)

Declinul industriei imobiliare chineze, care constituie aproximativ 28% din PIB-ul chinez, pare să se accentueze, pe măsură ce dezvoltatorii se confruntă cu ameninţarea default-urilor, după colapsul gigantului imobiliar Evergrande, în septembrie, transmite CNBC.

Contagiunea a ajuns acum să afecteze grupul Sinic Holdings, care a avertizat săptămâna trecută că ar putea rata plata unor obligaţiuni de 250 de milioane de dolari, ajunse la scadenţă.

Săptămâna trecută, un alt dezvoltator, China Properties Group, a anunţat că nu va putea acoperi un împrumut în valoare de 226 de milioane de dolari, pentru că a eşuat să asigure o nouă rundă de finanţare înainte de termenul limită de 15 octombrie.

Un alte dezvoltator, mai mic, Fantasia Holdings a ratat plata unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de 206 milioane de dolari la începutul lui septembrie.

Lucrurile sunt chiar mai imprevizibile deoarece săptămâna aceasta, Evergrande va intra oficial în default dacă nu va plăti dobânzile aferente unor obligaţiuni în dolari. Plata trebuia efectuată la sfârşitul lui septembrie, cu o perioadă de graţie de 30 de zile.

Compania nu a dat detalii cu privire la alte patru emisiuni de obligaţiuni, care au ajuns la maturitate în ultimele câteva săptămâni.

Cu toate acestea, banca centrală a Chinei a declarat că riscurile generate de incapacitatea de plată a gigantului Evergrande sunt „controlabile” şi majoritatea firmelor de real estate din ţară prezintă stabilitate. Totuşi, Banca Populară a Chinei a mai avertizat că firmele imobiliare care au emis bonduri offshore trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile de plată.

Duminică, guvernatorul băncii, Yi Gang, a afirmat că autorităţile vor încerca să prevină răspândirea problemelor cauzate de Evergrande, adăugând că economia chineză „arată bine”, însă se confruntă cu potenţialele default-uri ale unor companii cu o „gestionare defectuoasă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie