O altă mare companie de imobiliare a Chinei ratează termenul pentru plata datoriilor. Acţiunile i-au scăzut cu 15% determinând oprirea tranzacţionării

Numele şi logo-ul companiei Evergrande în spatele unui complex de locuinţe din Beijing, 13 septembrie 2021
Numele şi logo-ul companiei Evergrande în spatele unui complex de locuinţe din Beijing, 13 septembrie 2021 (Greg Baker/AFP)

Sectorul imobiliar din China încasează o nouă lovitură, după ce Kaisa Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori chinezi, ratează termenul pentru plata unei datorii către investitori.

Kaisa a declarat că se confruntă cu presiuni financiare fără precedent, din cauza problemelor de pe piaţa imobiliară.

Evoluţia survine pe fondul unei situaţii grele pentru dezvoltatorii chinezi, loviţi de impunerea unor noi reglementări financiare de către regimul comunist, menite să disciplineze sectorul imobiliar.

În urma noilor regulamente, una dintre cele mai mari companii imobiliare din China - Evergrande Group - se îneacă în datorii de peste 300 de miliarde de dolari şi a înregistrat dificultăţi la plata unor bonduri offshore.

Evergrande a vândut un activ din Marea Britanie, pentru că are un nou termen limită pentru plata unor obligaţiuni, sâmbătă.

După ce Kaisa a ratat termenul de plată, acţiunile grupului au fost oprite vineri de la tranzacţionare în Hong Kong. Înainte de suspendare, acţiunile Kaisa, care are o valoare de piaţă de aproximativ 1 miliard de dolari, au atins un minim record, după ce au scăzut cu 15%.

Compania, al cărei sediu principal este în hubul economic Shenzhen, a declarat că se confruntă cu o presiune financiară fără precedent, din cauza unei pieţe imobiliare cu probleme şi a retrogradărilor din partea agenţiilor de rating. Evoluţiile pieţei imobiliare chineze fac aproape imposibilă contractarea de noi împrumuturi, necesare pe fondul unei lipse generale de lichidităţi a marilor dezvoltatori.

Datoriile totale ale sectorului imobiliar chinez, care reprezintă o treime din PIB-ul Chinei, însumează peste 5 miliarde de dolari, potrivit gigantului bancar japonez Nomura.

O altă problemă a sistemului financiar chinez sunt datoriile guvernelor locale, care, conform Goldman Sachs, ar putea fi situate în jur de 8 trilioane USD.

În afara grupurilor Evregrande şi Kaisa, alte trei companii mari din sectorul imobiliar au întâmpinat dificultăţi cu plata obligaţiunilor - Fantasia, Sinic şi China Properties Group.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie