Evergrande ar putea fi supus unui proces de naţionalizare lentă, investitorii străini lăsaţi în aer [WSJ]

Muncitor în faţa sediului companiei Evergrande din Shenzhen, 26 septembrie 2021 (Noel Celis/AFP via Getty Images)
A.P.
12.11.2021

Cel mai îndatorat gigant imobiliar al Chinei, Evergrande, are o soartă incertă, transmite Reuters, afirmând că unii deţinători de obligaţiuni ai companiei nu au primit încă plăţile la termen la sfârşitul perioadei de graţie de 30 de zile, miercuri, împingând dezvoltatorul din nou către un default.

Compania a vândut recent două dintre avioanele sale private Gulfstream, iar un material apărut în publicaţia HK01 din Hong Kong susţinea că preşedintele Evergrande, Hui Ka Yan, a promis că va plasa a doua reşedinţă de lux, din Hong Kong, ca garanţie pentru Orix Asia Capital, în schimbul unui împrumut.

Evergrande a avut numeroase probleme financiare, depăşind termenele de plată în ultimele săptămâni, deoarece se confruntă cu datorii de peste 300 de miliarde USD, dintre care 19 miliarde USD sunt obligaţiuni de pe piaţa internaţională. Deşi compania nu şi-a îndeplinit obligaţiile impuse de bondurile offshore, o perioadă de graţie de 30 de zile pentru plăţile cupoanelor de peste 148 de milioane USD pentru obligaţiunile sale din aprilie 2022, 2023 şi 2024 s-a încheiat miercuri.

Exact când au apărut speculaţii privitoare la o eventuală prăbuşire a companiei Evergrande, potrivit Bloomberg, clienţii firmei internaţionale Clearstream au primit plăţi restante ale dobânzilor la cele trei emisiuni de obligaţiuni în dolari americani emise de Evergrande, a declarat un purtător de cuvânt al Clearstream. Doi investitori care deţin două dintre obligaţiuni au confirmat că au primit banii, cerând să nu fie identificaţi deoarece nu au fost autorizaţi să vorbească public.

Potrivit rapoartelor, Evergrande a efectuat plăţi restante în valoare totală de 148,1 milioane USD către creditorii offshore cu câteva minute înainte de sfârşitul perioadei de graţie de 30 de zile de miercuri, după ce luna trecută a ratat termenele iniţiale.

Gigantul imobiliar s-a retras din pragul defaultului în octombrie, plătind alte obligaţiuni înainte de sfârşitul perioadei de graţie.

Cu toate acestea, având termene de plată în lunile următoare, criza celui mai mare emitent de obligaţiuni nedorite din Asia nu s-a încheiat, deoarece se confruntă cu datorii de peste 300 de miliarde USD.

Nenumăraţi alţi dezvoltatori au intrat, de asemenea, în dificultate, după ani de expansiune alimentată de credite. Un şir de defaulturi şi retrogradări în industria imobiliară în ultimele săptămâni a împins randamentele obligaţiunilor în dolari la peste 24%. Contagiunea s-a răspândit chiar şi în alte zone ale pieţei de credit, inclusiv în companii de investiţii, care anterior erau considerate solide.

Luni, doi deţinători de bonduri în dolari vândute de o unitate a China Evergrande au declarat că nu au primit plăţi scadente oficial sâmbătă. Ambele cupoane au, de asemenea, o perioadă de graţie de 30 de zile înainte de a putea fi declarat default-ul.

Autorităţile au încercat să limiteze consecinţele care pot arunca piaţa imobiliară într-o criză de proporţii catastrofale, banca centrală injectând lichidităţi în sistemul financiar.

Sectorul imobiliar reprezintă 30% din PIB-ul chinez.

Separat, obligaţiunile şi acţiunile dezvoltatorilor chinezi au crescut brusc miercuri, după ce Securities Times a declarat că este posibil ca autorităţile chineze să slăbească regulile impuse recent, pentru ca giganţii imobiliari chinezi să emită bonduri în monedă locală, pentru a preveni o deteriorare suplimentară a situaţiei lor financiare.

New York Times a raportat că banca centrală chineză ia în considerare relaxarea regulilor pentru a permite dezvoltatorilor care se confruntă cu probleme să vândă active pentru a evita defaulturi.

Banca Populară Chineză ia în considerare să permită cumpărarea de active de la firme imobiliare aflate în dificultate financiară fără a transfera datoria asociată proiectelor; cumpărătorii ar fi probabil firme de stat. Regulile actuale instituite anul trecut sunt atât de stricte încât au împiedicat dezvoltatorii precum China Evergrande să vândă active pentru a plăti datorii.

După cum a raportat Wall Street Journal, statul chinez demontează în linişte gigantul Evergrande, pe tăcute şi în spatele scenei:

Planul, conform persoanelor familiarizate cu problema şi din declaraţiile oficiale ale regimului, este de a gestiona o implozie controlată prin vânzarea unor active ale Evergrande companiilor chineze, limitând în acelaşi timp daunele aduse cumpărătorilor de case şi întreprinderilor implicate în proiectele sale.

Autorităţile chineze trebuie să facă acest lucru fără a impacta boom-ul imobiliar al ţării. Evergrande se luptă să gestioneze datorii de aproximativ 300 de miliarde USD, inclusiv aproape 20 de miliarde USD în obligaţiuni în dolari SUA.

Conform declaraţiilor oficiale, grija faţă de investitorii străini nu este o prioritate, sursele WSJ citând oameni familiarizaţi cu chestiunea.

Concluzia: gigantul imobiliar va fi supus unui proces tăcut de naţionalizare, care ar putea dura ani, pentru a demonta compania. Multe detalii sunt încă în curs de rezolvare, spun oameni familiarizaţi cu situaţia. Este posibil ca o variantă a lui Evergrande să supravieţuiască, deşi, probabil, ar fi mult mai mică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor