Pleşu: Tot ce pot spune, parafrazîndu-l pe Marx, e că "o stafie bântuie România: Sebi. Sebi Ghiţă"

Serialele demascatoare ale fostului deputat fugar Sebastian Ghiţă bat toate audienţele, scot din funcţie generali, aruncă în aer şefi de partid, gazetari, instituţii, iar el e de negăsit, ca orice stafie autentică, a comentat Andrei Pleşu.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chiriă)

Într-un articol intitulat "Mirări de simplu cetăţean", publicat luni în secţiunea de bloguri a publicaţiei Adevărul, scriitorul Andrei Pleşu se declară, în mod ironic, depăşit de complexitatea reţelei SRI - DNA - oameni de afaceri - presă - CNA - partide - guverne – "acoperiţi" - comisii parlamentare de control etc.

"Tot ce pot spune, parafrazîndu-l pe Marx, e că „o stafie bîntuie România: Sebi. Sebi Ghiţă.” Serialele lui demascatoare bat toate audienţele, scot din funcţie generali, aruncă în aer şefi de partid, gazetari, instituţii. Iar el e de negăsit. Ca orice stafie autentică. Nu pricep şi nu mai am de gînd să mă pronunţ. Îmi rezerv doar dreptul de a exprima unele mirări de "simplu cetăţean". De exemplu: aflu că dl Ghiţă şi-a petrecut unul, sau mai multe concedii, împreună cu cel pe care acum îl dă în gît: dl Coldea. Treaba lor!

Dar nu pot să nu mă întreb, dincolo de conjuncturi şi supoziţii inaccesibile mie, cum o fi să petreci o vacanţă cu dl Ghiţă? Trebuie să ai solide argumente ca să-l iei cu tine şi în Seychelles, şi în Toscana şi în Disneyland! Cum o fi să te distrezi cu Ghiţă? (Admit că se poate pune şi întrebarea inversă: cum e să te distrezi cu Coldea?). Nu putem şti. Ce faci, seara, la o bere, sau mă rog, la o şampanie. Schimb de secrete? De glumiţe? De strategii?", a remarcat Andrei Pleşu.

Poate că Sebastian Ghiţă este un interlocutor plin de farmec, un mare povestitor, un pitoresc tovarăş de chef, cum la fel de bine poate te retragi cu el la Seychelles, a continuat scriitorul, ca să pui la punct, pe ascuns, politica ţării, şefia PSD, sau doctoratul şefei DNA Laura Codruţa Kovesi. (Deşi asta se poate face, mai ieftin, şi prin vreo tufă din Herăstrău).

"Sau poate te amuză umorul fin al lui Sebi, replica lui hazoasă, aptitudinile sale sportive. Dacă nu cumva îţi place, pur şi simplu, cum arată, cum se îmbracă, cum se poartă. Un domn, un seducător, o companie irezistibilă. Poate că are opinii subtile despre Shakespeare sau Platon şi ai mereu ceva de învăţat stîndu-i în preajmă. Poate e tobă de istorie şi de literatură. Poate se înţeleg foarte bine nevestele între ele sau copiii. Una peste alta, s-ar zice că după o vacanţă cu Ghiţă, te întorci la muncă refăcut, proaspăt, îmbogăţit, gata de noi şi noi isprăvi profesionale. Asta e! Fiecare cu gusturile lui! Orice om ascunde virtuţi pe care nu le observi la prima vedere. Nu e exclus ca dl Ghiţă să aibă astfel de virtuţi, de natură să-l recomande, cînd n-o mai avea altă întrebuinţare, drept "domnişor de companie", cu o fişă a postului de tip „hostess”…", a adăugat Andrei Pleşu.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.