Ghiduri de undă din aer ar putea înlocui fibrele optice
alte articole
Aceasta este ideea unui grup de cercetători de la Universitatea din Maryland şi ar putea revoluţiona lumea telecomunicaţiilor
Imaginile şi datele vor fi transmise instantaneu în întreaga lume datorită "ghidurilor din aer". Studiul a fost publicat în revista Optics de grupul de cercetători de la Universitatea din Maryland, coordonat de către fizicianul şi inginerul Howard Milchberg. Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii au folosit un "ghid de undă" - adică o structură care poate transmite undele electromagnetice pe un traseu bine definit - pentru a transmite semnalele luminoase emise de surse îndepărtate. Posibilele aplicaţii sunt numeroase, cum ar fi comunicaţiile cu laser pe distanţe lungi, detectarea poluanţilor în atmosferă, hărţi de înaltă rezoluţie, până la arme cu laser.
Transimtrerea datelor prin ghidurile de undă din aer ar putea revoluţiona lumea telecomunicaţiilor. Ar face posibilă depăşirea actualei probleme a pierderii de intensitate a semnalelor luminoase pe distanţe lungi - caz în care inclusiv transmisiile prin laser pot fi compromise de interacţiunea cu gazele prezente în atmosferă.
În prezent, problema este rezolvată prin folosirea cablurilor din fibre optice. Dar acestea nu pot transmite mari puteri. "Firele de aer" propuse de grupul american reuşesc în schimbsă transporte lumina pe distanţe lungi, fără nici o problemă. Constau dintr-un fel de "zid" de aer de densitate scăzută care înconjoară un canal tubular de aer mai dens.
Primele teste au dat rezultate bune: semnalul luminos transmis pe "sârma de aer" a sosit la destinaţie cu o intensitate de 1,5 ori mai mare comparativ cu cel transmis fără ghid de undă. Un rezultat care, conform cercetătorilor, este deosebit de apreciat în special pe distanţe lungi.