ONU anunţă noi sosiri de migranţi din Libia. Italia avertizează în privinţa unor frământări sociale
alte articole
Numărul migranţilor care traversează Mediterana probabil va creşte, a declarat luni ONU, în condiţiile în care reţelele ilegale din Libia specializate în traficul de imigranţi trimit tot mai multe persoane spre ţărmurile Europei.
Până acum în acest an, 85.183 de imigranţi au ajuns în Italia după ce au fost preluaţi de ambarcaţiuni de salvare în Marea Mediterană. Această cifră reprezintă o creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Ministerului italian de Interne.
“Numărul oamenilor care se deplasează din Libia nu s-a micşorat, ceea ce ar însemna că multe persoane ar putea continua să încerce să părăsească ţara prin ruta centrală Mediteraneană”, a declarat luni Vincent Cochetel, delegatul special al agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR) pentru acea rută.
În timp ce 30% dintre migranţi fug de conflicte sau persecuţie, conform unui studiu UNHCR publicat luni, 70% dintre migranţii care sosesc în Italia sunt migranţi economici cu puţine şanse de a primi azil.
Majoritatea migranţilor provin din ţări învecinate cu Libia sau din statele vest-africane precum Nigeria, Gambia şi Guinea. Conform studiului, marea majoritate a migranţilor şi refugiaţilor sunt bărbaţi tineri şi necăsătoriţi, cu puţină sau fără niciun fel de educaţie. Aproximativ 14% dintre ei sunt minori neînsoţiţi, în principal din Eritrea, Gambia şi Nigeria.
Pe baza interviurilor luate migranţilor, studiul a descoperit că aproximativ jumătate dintre aceştia căutau de lucru sau lucrau în Libia dar apoi au decis să se mute în Europa din cauza multiplelor crize din ţara nord-africană.
“Totuşi, instabilitatea, insecuritatea şi neaplicarea legii, criza economică şi abuzurile răspândite îi forţează pe unii dintre aceştia să încerce să ajungă în Europa”, se precizează în raportul comandant de UNHCR şi realizat de Altai Consulting şi think tank-ul IMPACT Initiatives.
Aproape toţi migranţii folosesc reţelele ilegale de trafic de persoane care se răspândesc într-un ritm rapid, atât pentru a intra în Libia prin graniţa sudică, cât şi pentru a pleca înspre Europa cu ambarcaţiunile.
“Industria de trafic de migranţi a devenit tot mai puternică şi a dus la dezvoltarea unor organizaţii transnaţionale pentru trafic”, arată raportul. “Grupurile înarmate joacă un rol tot mai dominant în industria de trafic de persoane”.
Mulţi migranţi sunt abuzaţi, jefuiţi, şantajaţi şi supuşi muncii forţate. Femeile, în special din Camerun şi Nigeria, sunt exploatate sexual şi s-ar putea să aibă nevoie de protecţia internaţională.
Italia suprasolicitată
Publicarea raportului are loc în condiţiile în care şeful UE privind imigraţia şi miniştrii de interne din Germania, Franţa şi Italia au promis, luni, alocarea suplimentară de fonduri şi servicii de pregătire pentru paza de coastă libiană şi că vor lua măsuri suplimentare pentru a opri traficul de persoane de-a lungul graniţei sudice a Libiei. De asemenea, ei au precizat că vor oferi Italiei ajutor în gestionarea crizei migranţilor, fără a furniza alte detalii.
Aceşti oficiali au participat duminică la Paris la o întâlnire de urgenţă convocată de Italia, după ce aceasta a sugerat că şi alte ţări ar trebui să îşi deschidă porturile în faţa imigranţilor.
Premierul italian Paolo Gentiloni a avertizat luni că neîmpărţirea poverii crizei imigraţiei de către statele UE şi afluxul continuu de imigranţi către Italia riscă să provoace o reacţie negativă în sânul societăţii italiene.
“Cerem ca eforturile să fie împărţite. Acest lucru este necesar dacă... dorim să evităm ca situaţia din Italia să devină nesustenabilă şi să nu fie alimentată ostilitatea într-o societate care, până acum, a răspuns într-un mod exemplar”.
Italia şi UNHCR au făcut presiuni asupra celorlalte state membre UE ca să ajute la procesarea şi adaptarea migranţilor care sosesc în Italia, unde sistemul este suprasolicitat după ce ţara a acceptat sute de mii de migranţi în ultimii câţiva ani.