Germania: Tratamentul aplicat de Israel ONG-urilor finanţate din exterior este similar celui aplicat de Rusia şi China
alte articole
Comentariile Ministerului reprezintă critici fără precedent ale guvernului german la adresa stării democraţiei din Israel şi constituie o deteriorare suplimentară a relaţiilor dintre cele două ţări.
Declaraţia neobişnuită a avut loc la câteva zile după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că doreşte să modifice legea actuală a ONG-urilor, astfel încât grupurilor societăţii civile li se va interzice complet să accepte fonduri din partea guvernelor străine.
În 15 iunie, în timpul unei întâlniri săptămânale cu presa, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Martin Schaefer, s-a referit la o lege adoptată recent în Ungaria ce interzice sponsorizarea din străinătate a ONG-urilor şi grupurilor societăţii civile. Condamnînd legea respectivă, Schaefer s-a referit la Israel.
“Ungaria se alătură astfel unor ţări precum Rusia, China şi Israel, care privesc finanţarea organizaţiilor nonguvernamentale şi a activităţilor societăţii civile de către donatori din afara ţării ca un act ostil sau, cel puţin, neprietenos”, a precizat Schaefer.
Comentariile lui Schaefer au avut loc la mai puţin de două luni după criza izbucnită în timpul unei vizite efectuate în Israel de către ministrul german de Externe Sigmar Gabriel, ca urmare a atitudinii sale faţă de grupurile care se opun ocupaţiei israeliene în Cisiordania. În timpul vizitei, Netanyahu, într-o mişcare fără precedent, a anulat întâlnirea cu Gabriel din cauza întâlnirii acestuia cu membri ai grupurilor israeliene B’Tselem şi Breaking the Silence.
Incidentul diplomatic a amplificat tensiunile deja existente între Israel şi Germania din cauza legii privind finanţările, care a vizat asociaţii de stânga, precum şi din cauza aşa numitei Legi a Regularizării, care permite exproprierea unor terenuri palestiniene private în anumite circumstanţe. În luna februarie, cancelarul german Angela Merkel l-a anunţat pe premierul israelian că anulează un summit bilateral tradiţional programat pentru 10 mai în Ierusalim.
Unii diplomaţi germani au declarat la acea vreme că Merkel a fost furioasă din cauza legii exproprierii, pe care Knessetul o adoptase cu câteva zile înainte ca liderul german să anuleze summitul respectiv. De altfel, Germania este unul dintre statele cele mai critice la adresa legii finanţării, adoptată în iulie 2016, care prevede că toate grupurile nonprofit ce obţin fonduri străine să dezvăluie această informaţie în documentele lor – o lege care afectează în principal grupurile pentru drepturile omului aliate cu stânga. Motivul pentru care Germania a fost atât de critică este acela că multe ONG-uri israeliene primesc fonduri din partea a 6 fundaţii care aparţin anumitor partide politice germane, ale căror activităţi sunt finanţate de contribuabilii germani. Aceste fundaţii afiliate la partide au birouri în numeroase ţări, inclusiv în Israel, şi promovează valori precum democraţia şi drepturile omului.