Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului cere încetarea ocupaţiei israeliene

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile omului a făcut apel la suspendarea ocupării de către Israel a teritoriilor palestiniene, susţinând că mişcarea va fi esenţială pentru pace.
Zeid Ra’ad al-Hussein, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului.
Zeid Ra’ad al-Hussein, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului. (Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)

Zeid Ra’ad al-Hussein a făcut comentariile marţi, într-un discurs de deschidere a sesiunii de trei săptămâni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului la Geneva.

Hussein a precizat că poporul palestinian marchează “o jumătate de secol de suferinţă profundă sub ocupaţia impusă de forţa militară”.

El a adăugat că israelienii merită de asemenea să scape de violenţe, afirmând: “Menţineţi ocupaţia şi ambele popoare vor avea parte de o imensă durere prelungită”.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, trebuia să se adreseze Consiliului în ziua următoare ameninţărilor lansate de Washington că ar putea părăsi organismul din cauza tratamentului său la adresa Israelului.

În iunie 1967, Tel Aviv a capturat Cisiordania şi Ierusalimul de Est de la Iordania, în timpul aşa-numitului Război de Şase Zile desfăşurat între Israel şi o alianţă formată din statele învecinate Siria, Egipt şi Iordania.

Anexarea ulterioară a Ierusalimului de Est nu a fost recunoscută niciodată de comunitatea internaţională. Palestinienii revendică partea estică a oraşului ca viitoare capitală a anticipatului lor stat.

Contribuind la amplificarea tensiunilor, guvernul de dreapta al premierului israelian Benjamin Netanyahu a promovat construirea de colonii în Cisiordania în ciuda obiecţiilor juridice internaţionale, ridicând numărul coloniştilor la peste 400.000.

Procesul de pace din Orientul Mijlociu a fost blocat din aprilie 2014 când negocierile indirecte conduse de fostul secretar de stat american John Kerry s-au prăbuşit.