Germania, proiect: săptămână scurtă pentru părinţii cu copii mici fără niciun impact asupra salariilor
alte articole
Pentru a facilita naşterile în Germania, ministrul familiei Manuela Schwesig s-a gândit la 32 de ore lucrate, după terminarea concediul de maternitate. Statul va compensa salariul plătit de către angajator.
"O săptămână de lucru de 32 de ore pentru ambii părinţi atâta timp cât copiii lor sunt mici, fără niciun impact asupra salariilor". Acesta este proiectul pe care noul ministru german al familiei, social-democrata Manuela Schwesig, l-a dezvăluit marţi, 21 ianuarie, într-un interviu acordat ziarului Bild.
Rata natalităţii este blocată la 8,4 pe 1.000 de locuitori, cea mai joasă dintre toate ţările Uniunii Europene. Cu toate că imigraţia este în creştere (plus 10% în 2013 ), conform prognozelor, în 2025, germanii vor avea o forţă de muncă de mai puţin de 6,7 milioane de persoane.
Date îngrijorătoare, care, conform celor relatate de Schewsig ar putea fi parţial rezolvate, cu o măsură care nu numai uşurează orele de lucru ale părinţilor, dar, face acest lucru fără a compromite echilibrul de cuplu. "Când numai unul din cei doi parteneri îşi sacrifică cariera, riscul este că sare echilibrul în familie", explică dânsa.
Din punct de vedere fiscal deja astăzi salariul prevăzut pentru concediul de maternitate, care are o durată de un an, este de 67% din salariul net primit până la acel moment de către mamă, până la un maxim de 1.800 de euro pe lună.
Propunerea celor 32 de ore ar fi următorul pas după acest concediu, acoperind o vârsta a copilului care nu a fost clarificată de Schwesig. Orice remuneraţie acordată părintelui de către angajator va fi compensată printr-o reducere a poverii fiscale. Se lucrează mai puţin dar şi impozitele sunt mai puţine, Statul fiind gata să-i finanţeze pe toţi, din cei 23 de miliarde de euro prevăzuţi pentru a sprijini investiţiile necesare de acum până în 2017.
Propunerea a fost până acum acceptată de către ministrul Muncii, Andrea Nahles, dar a fost respinsă de către ceilalţi membri ai guvernului, cu Merkel în cap de listă. "Mă întreb de unde vor veni banii", a întrebat nedumerit parlamentarul creştin-democrat Michael Fuchs.
Ieşirea lui Schwesig, cu toate acestea, nu a fost întâmplătoare. Vice-cancelarul Sigmar Gabriel a explicat că nu poate participa la şedinţele de guvern de miercuri deoarece "Soţia mea are nevoie de timp pentru munca sa şi aceasta este ziua mea în care trebuie să o iau pe Marie de la grădiniţă".
Un alt fost membru al consiliului executiv de la BCE, Jörg Asmussen, a decis să demisioneze din funcţia pe care o avea la Bruxelles şi să se întoarcă la un loc de muncă în Berlin, cu un rol instituţional mare dar mai puţin de prestigiu (secretar al Muncii) "pentru a avea grijă de cei doi copii mici". Uşor de gândit că în spatele a toate acestea există dorinţa de a câştiga simpatia electoratului, dar la sfârşitul alegerilor tocmai încheiate se poate gândi astfel?