Germania: Scandal în clubul automobilistic ADAC, votul cu privire la maşina anului - manipulat

Germania: Peter Meyer (s), Preşedintele clubului automobilistic ADAC (PATRIK STOLLARZ / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
20.01.2014

Clubul ADAC, o adevărată instituţie în Germania, a manipulat rezultatele voturilor cu privire la cel mai iubit model de maşină de către cetăţeni. Ministrul cere dezvăluiri totale.

O săptămână extraordinară pentru punerea la încercare a încrederii germanilor. Mai întâi se prăbuşeşte Stiftung Warentest, o fundaţie autoritară care verifică toate produsele: un tribunal a decis că a nedreptăţit marca Ritter Sport, celebra ciocolată în formă de pătrat, atunci când a respins specialitatea „cu nuci". Acum, un scandal distruge credibilitatea unei alte instituţii. ADAC, clubul automobilistic federal, care, cu cei 19 milioane de membri ai săi reprezintă un german din patru şi poate fi considerat, conform unui articol recent al ziarului Sueddeutsche Zeitung, "Germania".

Ei bine, clubul a falsificat numerele. A ales VW Golf "maşina cea mai iubită" din 2014, premiand-o cu "Yellow Angel" (galben este culoarea la ADAC). Păcat că voturile colectate erau o zecime din cele comunicate în mod oficial. Doar 3.409 ar fi ales Golf Wolfsburg, din cei 34.299 declaraţi oficial.

Furtuna a dus imediat la demisia purtătorului de cuvânt, care este, de asemenea, director al revistei "Motorwelt" (16 milioane de cititori), Michael Ramstetter. Dar până în această dimineaţă, luni 20 ianuarie, ADAC a respins cu agresivitate rapoartele adunate de către Süddeutsche Zeitung, vorbind de "scandal jurnalistic".

Dar în această dimineaţă a recunoscut că a manipulat sondajul: Ministrul Transporturilor, Alexander Dobrindt, a reacţionat dur cerând ca "ADAC să pună acum toate cărţile pe masă". Aceeaşi solicitare a venit din partea la VW şi BMW. Trebuie specificat că ADAC se ocupă de afaceri cu închirieri de maşini, de asigurare şi organizarea de călătorii.

Conducerea clubului a declarat că nu ştie nimic şi a dat toată vina pe Ramstetter, dar promite o clarificare cu privire la premiile acordate din 2005 până în prezent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor