Germania aprobă legislaţie pentru implementarea uniunii bancare a UE

Cabinetul Germaniei a aprobat proiectul legislativ necesar înfiinţării uniunii bancare a Europei – principala măsură de consolidare a încrederii şi răspunsul faţă de criza sectorului financiar.
P. P.
10.07.2014

alte articole

Banca UBS (Timothy A. Clary/AFP/Getty Images)
P. P.
10.07.2014

Cabinetul Germaniei a aprobat proiectul legislativ necesar înfiinţării uniunii bancare a Europei – principala măsură de consolidare a încrederii şi răspunsul faţă de criza sectorului financiar.

Cu noile legi, Germania avansează iniţiative ale Uniunii Europene, care protejeează publicul încât acesta să nu trebuiască să plătească datoriile băncilor, dacă acestea au probleme. Legea este menită să intre în vigoare în 2016.

Pe de altă parte, printr-un proces denumit ”bail-in”, până la intrarea în vigoare a legii, creditorii şi proprietarii vor fi cei care suportă aceste pierderi.

Dar numeroşi consilieri ai guvernului şi ai parlamentului a început imediat să critice planul.

”Chiar şi noile reguli au neajunsuri”, a precizat Daniel Zimmer, şeful comisiei anti-monopol, formată din cinci membri pentru consilierea în domeniul competiţiei. ”Trebuie să ne asigurăm că pe viitor răspunderea creditorilor este implementată forţat”.

Odată intrate în vigoare, planurile europene presupun existenţa unui supervizor peste toate băncile din zona euro, un set de reguli pentru închiderea sau restructurarea băncilor cu probleme şi un fond de finanţe pentru a plăti totul.

Pentru a minimaliza cheltuielile plătitorilor de taxe din zona euro, oficialii europeni au proiectat reguli sub care acţionarii, creditorii şi cei care au depozite foarte mari vor fi primi care pierd banii în cazul unui crah al băncii în cauză.

Lobby-ul sistemului bancar privat al Germaniei, BDB, consideră legile ca fiind bine-venite, un pas către uniunea bancară, adăugând totuşi că ”pentru a evita distorsionarea competitivităţii... reglementările bail-in ar trebuie să intre în vigoare în toată UE simultan”.

Banca Centrală Europeană va trebui să înceapă supervizarea băncilor mari din 18 ţări dine eurozonă ca prim pas spre uniunea bancară.

Următorul pas va fi reprezentat de o abordare comună menită să prevină presarea guvernelor statelor eurozonei de către băncile mari care au probleme, aşa cum s-a întâmplat în Irlanda. Totuşi, acest proiect se află încă în faza de dezvoltare.

O altă lege din pachet este menită să asigure faptul că Germania este în concordanţă cu legile Uniunii Europene ce permit Mecanismului de Stabilitate European să recapitalizeze băncile în mod direct, respectând condiţii stricte.

Germania trebuie să aprobe aceste legi pentru a continua implementarea planurilor pentru înfiinţarea uniunii bancare a Europei. Camera inferioară a Bundestag-ului va începe dezbaterea acestora în luna noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor