Germania a cumpărat în secret software-ul pentru spionaj Pegasus al companiei israeliene NSO Group

Oficiul Federal de Poliţie Criminală (BKA) din Germania a cumpărat în secret software-ul pentru spionaj Pegasus, titrează publicaţia Die Zeit.
Guvernul federal a dorit să informeze, marţi, Comitetul de Interne al Bundestagului german.
Compania israeliană NSO Group afirmă că software-ul, care poate monitoriza telefoanele mobile, şi poate înregistra convorbiri, şi extrage orice date de pe telefon, este destinat guvernelor, poliţiei şi agenţiilor de informaţii din întreaga lume în sprijinul operaţiunilor anti-teroriste.
Însă criticii grupului susţin că Pegasus a fost folosit de către state autoritare la spionarea politicienilor din opoziţie şi a jurnaliştilor, precum şi a membrilor societăţii civile.
Până în prezent este cunoscută spionarea a cel puţin 180 de jurnalişti, 600 de politicieni, 85 de activişti pentru drepturile omului şi 65 de oameni de afaceri din diferite ţări.
O listă mai largă a potenţialelor victime conţine peste 50.000 de numere de telefon, incluzând activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi avocaţi.
Lista, care se extinde din 2016 până în prezent, cuprinde, de asemenea, zece şefi de stat şi de guvern, numeroşi miniştri şi diplomaţi de rang înalt.
Analiza tehnică a numeroaselor telefoane mobile ale celor afectaţi a arătat că acestea au fost atacate cu ajutorul software-ului şi, în unele cazuri, au fost spionate ani de zile.
BKA a negociat prima dată cu NSO în 2017 după ce firma israeliană a organizat o demonstraţie a software-ului în Wiesbaden, în ciuda departamentului legal al Biroului Federal de Poliţie Penală şi Ministerului Federal de Interne, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la capacităţile software-ului.
Din cauza trecutului nazist al Germaniei, spionarea cetăţenilor fără mandat este o problemă foarte sensibilă în societatea germană. Conform unei decizii a Curţii Constituţionale Federale cu privire la activităţile de spionaj cibernetic, agenţiile de securitate nu se pot infiltra în telefoanele mobile şi computerele suspecţilor decât în cazuri speciale şi le este permisă o gamă limitată de operaţiuni de supraveghere.
Potrivit primelor informaţii, BKA ar fi început să colaboreze cu NSO de la sfârşitul anului 2019. Potrivit surselor publicaţiei Die Zeit, oficialii germani au insistat să fie activate doar acele funcţii de supraveghere care sunt compatibile cu cerinţele Curţii Constituţionale Federale.
Rămâne totuşi neclar în ce măsură pot fi respectate aceste cerinţe şi cât de des a fost folosit Pegasus de către autoritatea germană. BKA şi Ministerul Federal de Interne refuză să facă comentarii în urma dezvăluirilor din presă.
Guvernul federal a fost deja întrebat în mod explicit de trei ori dacă autorităţile federale folosesc software NSO, în 2019 de către deputatul Martina Renner, de stânga, în anul următor de Asociaţia Jurnaliştilor din Germania şi anul acesta într-o interpelare din partea grupului parlamentar al Verzilor.
În toate cazurile, Ministerul de Interne a răspuns că nu deţine informaţii cu privire la această întrebare.