George Soros avertizează că Europa riscă să ajungă un fel de imperiu german
alte articole
Ţările din continentul europeană riscă să ajungă la un sistem care ar perpetua şi totodată ar adânci divergenţele dintre statele-creditor şi cele debitor, transformând zona euro "într-un fel de imperiu german". Totodată, în acest scenariu, ţările de la periferie ar fi permanent în depresiune economică, a precizat recent miliardarul şi investitorul George Soros.
"Chiar dacă reuşeşti să eviţi acel accident similar cu ce s-a întâmplat în 2008, cu falimentul Lehman Brothers - să spunem că eviţi asta - Eurosistemul care ar rezulta ar perpetua divergenţele dintre creditori şi debitori şi ar crea o Europa foarte, foarte diferită de societarea deschisă care a cucerit imaginaţiile oamenilor şi a condus la crearea Uniunii Europene. Ar transforma-o într-un sistem ierarhic, unde diviziunile dintre creditori şi debitori ar deveni permanente şi, în loc de un grup de ţări dintre care niciuna nu domină, s-ar ajunge ca Germania să se afle într-o poziţie de dominaţie permanentă, un fel de imperiu german, în timp ce statele de la periferie ar deveni zone aflate permanent în depresiune", a declarat Soros într-un interviu pentru Bloomberg TV, la Londra.
Astfel, Soros recomandă UE să înfiinţeze un fond care să cumpere obligaţiuni emise de Italia şi de Spania şi avertizează că moneda euro s-ar putea prăbuşi dacă la summit-ul de la sfârşitul acestei săptămâni liderii europeni nu vor reuşi să cadă de acord să ia "măsuri drastice" pentru soluţionarea crizei.
Celebrul investitor şi analist economic mai spune că zona euro ar trebui să creeze o Autoritate fiscală europeană capabilă să cumpere obligaţiuni de stat, cu condiţia ca Italia şi Spania să implementeze măsuri fiscale realiste.
Banii pentru cumpărarea de obligaţiuni ar putea fi obţinută prin vânzarea de titluri de trezorerie europene, garantate în comun de statele din zona euro, care ar avea dobânzi avantajoase datorită acestor garanţii, a subliniat Soros.
După ce randamentul obligaţiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a depăşit săptămâna trecută pragul psihologic de 7%, nivel considerat nesustenabil, Franţa şi Italia fac mari presiuni asupra Germaniei să accepte măsuri decisive pentru rezolvarea crizei.