Soros a atras atenţia liderilor europeni că au ”o fereastră de trei luni” pentru a salva euro

Miliardarul George Soros (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
04.06.2012

Investitorul miliardar George Soros a atras atenţia liderilor europeni că au la dispoziţie ”o fereastră de trei luni” pentru a salva euro, arătând că în toamnă economia Germaniei va fi afectată de criză, potrivit bbc.com.

Soros a ţinut un discurs la o conferinţă din Italia, referindu-se la măsurile drastice de austeritate care au fost implementate în Europa, măsuri care sunt puse sub semnul întrebării de un număr tot mai mare de politicieni şi comentatori.

În opinia acestuia, Grecia va alege, în iunie, un guvern dispus să respecte condiţiile de creditare impuse de UE.

"Mă aştept ca publicul grec să fie suficient de speriat de perspectiva de expulzare din UE încât să dorească să acorde majoritatea necesară unei coaliţii care este pregătită să respecte planul curent de salvare”, a subliniat Soros.

Acest lucru ar oferi doar un răgaz temporar, investitorul avertizând că publicul german devine tot mai puţin dispus să continue salvarea vecinilor săi mai slabi din Europa. Ecoomia Germaniei va începe să slăbeacă în toamnă, făcând şi mai dificil pentru cancelarul Angela Merkel să acorde în continuare sprijin.

"Criza este probabil ajungă la punct culminant în toamna. Până atunci, economia germană va fi de asemenea slăbită, astfel încât pentru cancelarului Angela Merkel îi va fi chiar mai dificil decât în prezent să convingă publicul german de a accepta orice responsabilităţi suplimentare. (...) Acest lucru creează o fereastră de trei luni”, este de părere Soros.

Soros a arătat că liderii nu înţeleg natura crizei, subliniind că liderii europeni sunt concentraţi pe nivelul datoriilor, dar criza este mai mult o problemă bancară şi de competitivitate.

Din acest motiv, Soros consideră că se aplică greşit soluţia.

”Nu poţi să reduci povara datoriei prin zdruncinarea economiei, doar prin creştere se poate găsi drumul”, a arătat Soros.

Fără politici pentru a susţine creşterea, care ar permite guvernelor creşterea veniturile pentru plata datoriilor, Soros spune că timpul se scurge pentru euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor