Gazprom doreşte să îşi vândă participaţia de 10,5% la grupul german VNG

Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)

Compania rusă de stat Gazprom a declarat că plănuieşte să îşi vândă participaţia de 10,52% în compania germană de distribuţie a gazelor Verbundnetz Gas (VNG), măsură care se conformează unei strategii a gigantului rus de a se retrage din operaţiunile europene.

Gazprom a declarat luni că decizia de a-şi vinde pachetul de acţiuni a fost luată după ce Wintershall Holding şi-a vândut pachetul său din VNG. Wintershall şi Gazprom au deţinut o participaţie totală de 26,31% în VNG, susţine Moscow Times.

“În acest moment, Gazprom este incapabilă să participe în mod real la operaţiunile de administrare a VNG”, conform unei declaraţii din partea companiei ruse.

Gigantul rus în gaze şi-a restrâns prezenţa în Europa datorită relaţiilor tot mai reci dintre Rusia şi Uniunea Europeană ca urmare a implicării Moscovei în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Anul trecut, tot din cauza presiunilor venite din partea Uniunii Europene, Gazprom a renunţat la planurile sale de a construi gazoductul South Stream spre Bulgaria, alegând în schimb o rută spre Turcia.

BASF, care deţine Wintershall – o companie implicată în explorarea, producerea şi comercializarea ţiţeiului şi gazelor naturale, a declarat anul trecut că Wintershall doreşte să îşi vândă participaţia sa de 15,8 % în VNG.

EWE AG, a cincea firmă de utilităţi din Germania după vânzări, se află de asemenea în discuţii pentru a-şi vinde participaţia de 63,69% în VNG, un acord care i-ar putea aduce un profit de 1,3 miliarde de euro, conform surselor.

În baza acestor evaluări, participaţia Gazpromului s-ar putea ridica la aproximativ 200 milioane de euro, conform Moscow Times.

În 2014, VNG AG a realizat un profit net de 224 milioane de euro, având o creştere de la 174 milioane.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.