Gazprom doreşte să îşi vândă participaţia de 10,5% la grupul german VNG

Compania rusă de stat Gazprom a declarat că plănuieşte să îşi vândă participaţia de 10,52% în compania germană de distribuţie a gazelor Verbundnetz Gas (VNG), o măsură care se conformează unei strategii a gigantului rus de a se retrage din operaţiunile europene.
Vedere generală a sediului de la Moscova al companiei ruse de gaz Gazprom. (YURI KADOBNOV / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
07.04.2015

Compania rusă de stat Gazprom a declarat că plănuieşte să îşi vândă participaţia de 10,52% în compania germană de distribuţie a gazelor Verbundnetz Gas (VNG), măsură care se conformează unei strategii a gigantului rus de a se retrage din operaţiunile europene.

Gazprom a declarat luni că decizia de a-şi vinde pachetul de acţiuni a fost luată după ce Wintershall Holding şi-a vândut pachetul său din VNG. Wintershall şi Gazprom au deţinut o participaţie totală de 26,31% în VNG, susţine Moscow Times.

“În acest moment, Gazprom este incapabilă să participe în mod real la operaţiunile de administrare a VNG”, conform unei declaraţii din partea companiei ruse.

Gigantul rus în gaze şi-a restrâns prezenţa în Europa datorită relaţiilor tot mai reci dintre Rusia şi Uniunea Europeană ca urmare a implicării Moscovei în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Anul trecut, tot din cauza presiunilor venite din partea Uniunii Europene, Gazprom a renunţat la planurile sale de a construi gazoductul South Stream spre Bulgaria, alegând în schimb o rută spre Turcia.

BASF, care deţine Wintershall – o companie implicată în explorarea, producerea şi comercializarea ţiţeiului şi gazelor naturale, a declarat anul trecut că Wintershall doreşte să îşi vândă participaţia sa de 15,8 % în VNG.

EWE AG, a cincea firmă de utilităţi din Germania după vânzări, se află de asemenea în discuţii pentru a-şi vinde participaţia de 63,69% în VNG, un acord care i-ar putea aduce un profit de 1,3 miliarde de euro, conform surselor.

În baza acestor evaluări, participaţia Gazpromului s-ar putea ridica la aproximativ 200 milioane de euro, conform Moscow Times.

În 2014, VNG AG a realizat un profit net de 224 milioane de euro, având o creştere de la 174 milioane.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor