Gazoductul Nord Stream ar putea fi reparat în decurs de un an

(Captură Foto)

Gazoductul Nord Stream poate fi reparat în decurs de un an, dar nu este clar dacă Germania va mai dori să primească gaze naturale ruseşti, a declarat Klaus-Dieter Maubach, director executiv demisionar al gigantului energetic german Uniper, care a fost principalul cumpărător de gaze al Rusiei înainte ca Moscova să întrerupă furnizarea prin Nord Stream.

"Prima întrebare la care trebuie să se răspundă: care este voinţa politică la nivel european şi la Berlin în materie de a aduce gazul rusesc în Germania?", a declarat Maubach la summitul anual Handelsblatt Energy de marţi, preluat de Reuters.

Vara trecută, guvernul german a salvat Uniper, în condiţiile în care pierderile companiei germane au continuat să crească după ce Rusia a redus livrările de gaze prin Nord Stream în iunie, înainte de a întrerupe furnizarea la începutul lunii septembrie.

La sfârşitul lunii decembrie, Uniper, operatorul terminalului de import de la Wilhelmshaven, a fost cel care a primit primul petrolier care transporta gaz natural lichefiat (GNL) la terminalul GNL nou deschis, încărcătura sosind de la instalaţia de export Calcasieu Pass din Statele Unite.

Între timp, ancheta privind exploziile de la Nord Stream de la sfârşitul lunii septembrie continuă, pe fondul acuzaţiilor Rusiei conform cărora unele servicii de informaţii occidentale "ascund ceva".

Refuzul Suediei de a împărtăşi informaţii despre sabotajul conductelor Nord Stream este "derutant", iar reţinerea rezultatelor anchetei înseamnă că "autorităţile suedeze ascund ceva", a acuzat, săptămâna trecută, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Urme de explozibili au fost găsite în apropierea locurilor în care au avut loc exploziile la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 din Marea Baltică, a declarat Suedia în noiembrie, precizând că incidentul reprezintă un "sabotaj grosolan".

Nord Stream 2 nu a fost niciodată pus în funcţiune după ce Germania a eliminat procesul de certificare în urma invaziei ruse din Ucraina. La rândul său, Rusia a oprit Nord Stream 1 pe termen nelimitat la începutul lunii septembrie, invocând imposibilitatea de a repara turbinele de gaz din cauza sancţiunilor occidentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe