Gărzile Revoluţionare ale Iranului declară “sfârşitul revoltei”

Membri ai Gărzilor Revoluţionare Islamice ale Iranului. (Getty Images)
Andrei Popescu
04.01.2018

Armata de elită a regimului iranian a anunţat “sfârşitul revoltei” pe măsură ce lansează o campanie de suprimare a protestelor anti-guvernamentale. Liderul suprem al ţării învinuieşte agenţii străini pentru declanşarea protestelor, în care au murit cel puţin 21 de persoane.

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au anunţat miercuri că protestatarii se vor confrunta cu “pedepse foarte grave”. În aceeaşi zi, Gărzile au anunţat “sfârşitul conspiraţiei”, după o săptămână de tulburări care au zguduit ţara şi au provocat moartea a cel puţin 21 de persoane.

“Putem spune că astăzi s-a sfârşit conspiraţia din 1396”, a declarat comandantul Gărzilor Revoluţionare, Mohammed Ali Jafari, făcând referire la anul 2018, aşa cum este menţionat în calendarul iranian.

Jafari a declarat televiziunii de stat că inamicii Iranului ar trebui să ştie că, în viitor, acţiuni şi comploturi similare nu vor mai funcţiona, insinuând că protestele izbucnite în urmă cu câteva zile ar fi rezultatul activităţii adversarilor străini.

Comandantul iranian a adăugat că a trimis forţe în Hamadan, Isfahan şi Lorestan pentru a pune capăt “noii revolte”.

În ciuda comentariilor lui Jafari şi a zecilor de mii de persoane care s-au alăturat protestelor pro-guvernamentale în Teheran, surse independente au susţinut că protestele anti-regim s-au răspândit din zonele urbane în cele rurale.

Protestele din Iran, generate de problemele economice din ţară, dar care au devenit în scurt timp anti-guvernamentale, au izbucnit în 28 decembrie şi până acum s-au soldat cu cel puţin 21 de morţi şi aproximativ 450 de arestări după ce unele grupuri de manifestanţi s-au ciocnit cu poliţia. Acestea sunt cele mai grave tulburări izbucnite în Iran de la evenimentele violente din 2009, după disputatele alegeri prezidenţiale.

În paralel cu manifestanţii anti-guvernamentali, zeci de mii de susţinători ai liderului suprem al ţării, ayatollahul Ali Khamenei, au ieşit miercuri pe străzi, scandând slogane precum “Jos SUA”.

Khamenei a afirmat că, în opinia lui, protestele sunt rezultatul activităţii inamicilor Iranului, care ar încerca să răstoarne guvernul.

În ciuda declaraţiei lui Khamenei, preşedintele iranian ales pe cale democratică, Hassan Rohani, a avertizat luni că mulţi dintre manifestanţi au temeri legitime care ar trebui abordate, precum inegalitatea veniturilor.

Iranul a cheltuit miliarde de dolari pe operaţiunile sale militare din Siria sau Yemen şi pe terorism în Orientul Mijlociu şi în întreaga lume. Aceasta este cauza nemulţumirilor profunde din interiorul Iranului, unde economia nu şi-a revenit pe deplin după anii de sancţiuni internaţionale aplicate din cauza programului său nuclear, sancţiuni care au fost ridicate de fostul preşedinte american Barack Obama. În plus, economia iraniană suferă din cauza intervenţiei puternice a statului, inclusiv a unor elemente ale armatei, lucru care a dus la corupţie şi la o guvernare deficitară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor