Furtunile solare au distrus electronii din centura de radiaţii a Terei (Video)

Efectul evenimentelor solare asupra magnetosferei planetei noastre este pus într-o nouă lumină
Cassie Ryan
01.02.2012

Pe măsură ce soarele se apropie de maximul solar în 2013, efectul evenimentelor solare asupra magnetosferei planetei noastre este pus într-o nouă lumină, potrivit unui studiu care urmează să fie publicat în Nature Physics, pe 29 ianuarie.

Astronomii de la Universitatea din California-Los Angeles (UCLA) au descoperit că cea mai mare parte a electronilor din centura exterioară de radiaţii a Pământului a dispărut la începutul unei furtuni geomagnetice, pur şi simplu pentru a reapărea câteva ore mai târziu. Această regiune în formă de gogoaşă este plină de electroni energetici care călătoresc aproape cu viteza luminii.

"Este un efect enigmatic", a declarat co-autorul studiului Vassilis Angelopoulos într-un comunicat de presă. "Oceanele de pe Pământ nu-şi pierd brusc cea mai mare cantitate din apă, dar centurile de radiaţii pline cu electroni pot fi rapid depopulate."

Observat iniţial de oamenii de ştiinţă în anii 1960, acest mister a fost elucidat de echipă folosind datele colectate de la o flotă de nave spaţiale ce navighează în jurul orbitei, inclusiv navele spaţiale THEMIS ale NASA (Istoria temporală a evenimentelor şi interacţiunilor la macroscară în timpul furtunilor).

"Ceea ce studiem noi a fost prima descoperire a erei spaţiale", a relatat în pres co-autorul studiului, Shprits Iuri. "Oamenii şi-au dat seama că lansările de nave spaţiale au o importanţă dincolo de publicitate, ele chiar ar putea face descoperiri ştiinţifice complet neaşteptate."

Un studiu din 2006 a sugerat că electronii ar putea fi pierduţi în mediul interplanetar. Cu toate acestea, noile cercetări arată că deşi unii dintre electroni cad în atmosfera noastră, majoritatea sunt împinse departe de Pământ sub formă de particule de vânt solar, generat de furtuni geomagnetice care încep să bombardeze centura de radiaţii.

"Aceasta este o etapă extrem de importantă în înţelegerea spaţiului Pământului", a afirmat autorul principal al studiului, Drew Turner, în comunicatul de presă. "Suntem cu un pas mai aproape de înţelegerea şi anticiparea fenomenelor meteorologice spaţiale."

Când soarele suferă evenimente, cum ar fi ejecţiile coronale de masă - particule extrem de încărcate care lovesc câmpul magnetic al Pământului, provocând furtuni geomagnetice - asta poate afecta sateliţii necesari pentru monitorizarea vremii, comunicaţiilor şi poziţionării globale. Înţelegerea efectelor activităţii solare asupra centurilor de radiaţii ale Pământului poate ajuta la protejarea acestor sateliţi şi a astronauţilor care călătoresc prin centuri tocmai când sunt extrem de expuşi riscului unor astfel de radiaţii.

"În timp ce majoritatea sateliţilor sunt proiectaţi având în vedere un anumit nivel de protecţie împotriva radiaţiilor, inginerii de navă trebuie să se bazeze pe aproximări şi statistici din cauza lipsei datelor necesare pentru a modela şi a prezice comportamentul electronilor cu energie înaltă în centura exterioară de radiaţii", a afirmat Turner.

"Ca societate, am devenit incredibil de dependenţi de tehnologia bazată pe spaţiu", a concluzionat el. "Înţelegerea acestei populaţii de electroni energetici şi a variaţiilor lor extreme ne va ajuta la crearea modelor mai precise pentru a prezice efectul furtunilor geomagnetice asupra centurilor de radiaţii."

Cercetătorii UCLA colaborează cu oameni de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Moscova, Rusia, pentru a măsura aceşti electroni de energie înaltă cu o mai mare precizie, utilizând nava spaţială Lomonosov, ce urmează a fi lansată în primăvara acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor