NASA prezice eruptii solare severe ce vor atinge Pamantul

NASA estimeaza ca se vor vedea niveluri mult mai ridicate ale activităţii solare de Flacari Solare si Furtuni Solare erupand din soare, în următorii câţiva ani. (HO / Getty Images)
Lina Berezovska
12.06.2010

Dormind de unsprezece ani, steaua noastra gigantica si fierbinte, Soarele, a inceput sa se trezeasca, si este posibil sa arunce o masiva furtuna solara spre planeta Pamant. Intre timp in Washington, factorii de decizie politica, liderii guvernamentali, cercetatori si publicul s-au adunat la Forumul “Weather Enterprise 2010” marti, 8 iunie, pentru a-si stoarce mintea cautand solutii pentru protejarea echipamentelor secolului 21 impotriva Soarelui.

"Soarele se trezeste dintr-un somn adanc, iar in urmatorii cativa ani ne asteptam sa vedem niveluri mult mai ridicate ale activitatii solare", a declarat Richard Fisher, intr-un buletin NASA. Fisher este seful diviziei heliofizicienilor NASA. "In acelasi timp societatea noastra tehnologica a dezvoltat o sensibilitate fara precedent la furtuni solare. Intersectarea acestor doua aspecte este subiectul pe care dorim sa-l discutam impreuna".

Eruptiile solare variaza in forta si in impactul asupra campului magnetic al Pamantului. Eruptiile sunt puternic radioactive, cu toate acestea oamenii sunt protejati de aceasta radiatie cu ajutorul atmosferei. Ceea ce sufera este tehnologia. Caldura provenita de la eruptiile poate deteriora satelitii si razele X pot perturba comunicatiile radio.

Poate cel mai periculos tip de eruptii pentru om sunt emisiile coronale de masa (CME), care apar in perioada cea mai activa a ciclului de 11 ani al Soarelui. De aceasta data CME este stabilit pentru 2012, aproximativ.

O emisie coronala de masa se petrece cand Soarele erupe gaze din coroana sa, sau din atmosfera sa exterioara, si poarta o cantitate masiva de material radioactiv, care poate ajunge la pamant in trei, pana la cinci zile.

Intr-un raport publicat acum doi ani de catre Academia Nationala de Stiinte intitulat "Evenimente meteo spatiale severe - Impact social si economic", cercetatorii au prezis ca tehnologia noastra sofisticata este vulnerabila in fata unei furtuni solare severe. In cel mai rau caz, tarile dezvoltate, orasele cu tehnologie inalta, s-ar putea confrunta cu pene de curent, precum si costuri financiare devastatoare, de douazeci de ori mai mari decat daunele economice lasate de uraganul Katrina.

Pentru moment, intreaga NASA si autoritatile de la Forumul Meteo Space Enterprise pot numai consilia sectorul privat, industria de transport aerian si companiile electrice sa isi ia masuri speciale de precautie pentru viitor, cand valurile unei furtuni solare colosale se vor abate asupra Pamantului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor