Un “tsunami solar” viziteaza Pamantul
NASA a anuntat ca o eruptie de plasma la suprafata soarelui a generat o ploaie de atomi ionizati, care urma sa loveasca Pamantul marti sau cel tarziu miercuri.
Satelitii care orbiteaza in jurul Pamantului au detectat ca aproape intreaga fata soarelui care este indreptata catre Pamant a erupt in 1 august intr-o serie de flacari solare de clasa C, stimuland una sau posibil 2 ejectii coronale de masa (CME).
Ridicandu-se din punctul solar 1092, flacarile solare ar putea avea consecinte observabile asupra Pamantului.
Norii CME, de obicei emisi de soare intr-un interval de cateva ore, pot transporta pana la 10 miliarde de tone de plasma. De obicei ei se indeparteaza de soare cu viteza de aproximativ 1 milion de mile pe ora, permitandu-le sa calatoreasca 93 de milioane de mile pana la Pamant in doar 3 sau 4 zile, conform unui comunicat de presa al NASA.
Dupa ce ajung la planeta noastra, norii CME interactioneaza cu campul magnetic al Pamantului. Acest lucru ar putea duce la o furtuna geomagnetica.
Analistii de la Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica au estimat ca exista o posibilitate de 10% pentru furtuni geomagnetice majore si o posibilitate de 45% pentru o oarecare activitate geomagnetica dupa sosirea norilor CME in 3 si 4 august.
Cei interesati si pasionati de aceste evenimente ar trebui sa se uite inspre nord dupa un spectacol de dansuri celeste de lumini verzi si rosii.