Bolojan: Dacă nu dădeam OUG-trenuleţ, anul viitor România ar fi intrat, practic, în incapacitate de plată

Ilie Bolojan, Preşedinte PNL (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
06.01.2025

Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a explicat, într-o intervenţie la postul B1 TV, că dacă Guvernul nu dădea ordonanţa-trenuleţ, România ar fi ajuns la nişte deficite de nesuportat şi, practic, ar fi intrat în incapacitate de plată.

Jurnalistă: Aş vrea să vă pun o întrebare referitoare la ordonanţa trenuleţ, care vine cu majorări de taxe şi nu numai. Am văzut, de altfel, ce conţine acea ordonanţă, măsuri nu tocmai populare pentru români, români care vor fi chemaţi din nou la vot. Şi, dacă tot vorbim despre reformă, de ce credeţi că nu se vorbeşte şi despre acea reformă de reorganizare teritorială?

Ilie Bolojan: Trebuie să fim cât se poate de corecţi. Această ordonanţă a fost obligatorie pentru că, dacă nu s-ar fi adoptat, şi în corpul ei veţi găsi, practic, peste 90% din prevederi legate de plafonarea cheltuielilor, ea a fost absolut necesară pentru că, altfel, anul viitor România ar fi ajuns la nişte deficite de nesuportat şi, practic, ar fi intrat în incapacitate de plată.

Aceasta a fost necesitatea pentru care noi am susţinut să formăm guvernul cât mai repede posibil înainte de Anul Nou, în contextul pe care-l ştiţi, şi să adoptăm această ordonanţă care nu este una populară, nu dă nişte veşti bune, dar trebuie să recunoaştem. Ani de zile, şi mai ales anul trecut, am cheltuit şi am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca ţară şi e doar o chestiune de timp până nota de plată îţi vine.

Jurnalistă: Este vorba despre acelaşi premier, domnule preşedinte! Anul trecut era în dezmăţ! Da, vă rog!

Ilie Bolojan: Deci, dacă ne referim la persoane sau la alte lucruri, vom putea discuta, fără doar şi poate, şi de chestiunile care ţin de răspunderea personală a unora sau a altora.

Dar acum este vorba de o responsabilitate pentru ţara noastră şi atunci este evident că, pentru a putea ţine ţara noastră stabilă, o direcţie importantă este să reducem cheltuielile statului, să eliminăm risipa, dar aceste lucruri nu se puteau face printr-o ordonanţă care să rezolve toate acumulările negative. Şi am mai spus şi astăzi.

Gândiţi-vă că avem companiile de stat, avem diferite autorităţi care au contracte de mandat cu conducătorii acestora care le prevăd tot felul de beneficii salariale, deşi ei sunt în nişte poziţii monopoliste, şi nu ţine foarte mult de performanţele lor individuale, realizările companiei.

De asemenea, au contracte colective de muncă încheiate cu nişte drepturi salariale care uneori sfidează bunul-simţ şi, dacă nu le putem schimba de pe o zi pe alta, măcar trebuie să le facem transparente, în aşa fel încât românii să vadă unde lipsa de bun-simţ este la ea acasă.

Jurnalistă: La CFR, de exemplu...

Ilie Bolojan: Şi, dacă nu există această limită, înseamnă că aceste conduceri trebuie demise pentru că altfel nu înţeleg unii că nu mai poate continua ceea ce a fost.

Deci, aceste măsuri de reducere nu se pot face de pe o zi pe alta, dar, pe bună dreptate, dumneavoastră, opinia publică, românii, ne vor judeca în perioada următoare dacă nu vom face tot ceea ce ţine de noi, pentru că, analizând fiecare instituţie în parte, veţi vedea că peste tot acolo unde este posibil şi este necesar aceste cheltuieli se vor reduce.

Dacă nu vom face aceste reduceri de cheltuieli, dacă nu vom lua măsuri ca să menţinem o creştere economică în continuare care să ofere oportunităţi, prosperitate, dar şi venituri la buget, vom fi în situaţia în care, inevitabil, indiferent cine va fi la guvernare, va trebui să crească taxe pentru că nu se poate altfel.

Şi, nu în ultimul rând, va trebui să ne încasăm veniturile pentru că astăzi, din păcate, nu reuşim să încasăm toate veniturile care ar trebui încasate de stat, existând restanţe importante, de exemplu, la plata TVA-ului.

Există discuţii fără echivoc legate de faptul că unele impozite pe proprietate nu sunt plătite la valoarea de piaţă a imobilelor şi deci sunt multe lucruri de făcut. Dar aceste chestiuni nu pot fi făcute imediat, trebuie făcute în timp, dar fără ele vom fi într-o situaţie în care lucrurile se vor complica.

Şi orice om care are o responsabilitate, aşa cum suntem cei care ocupăm astăzi temporar aceste funcţii, cred că trebuie să fim conştienţi că avem nevoie de stabilitate pentru că altfel o ţară cu echilibrele bugetare la limită, dacă nu arată clar stabilitate, îşi îngreunează situaţia. Dar asta este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă.

Şi deci va depinde în perioada următoare de atitudinile tuturor celor care suntem în coaliţie, despre cum vom rezolva problemele, de priorităţile pe care ni le vom stabili, de seriozitatea şi responsabilitatea cu care vom urmări aceste priorităţi şi, în ultimul rând, de oamenii pe care îi vom numi în anumite funcţii, astfel încât oameni care sunt dedicaţi să îşi pună în practică competenţele pentru a da rezultate.

Acestea sunt lucrurile într-adevăr importante pentru ţara noastră.

Sigur, nu în ultimul rând, şi închiderea alegerilor prezidenţiale şi alegerea unui preşedinte care să ţină ţara noastră pe o direcţie bună este al doilea lucru într-adevăr important şi şi acesta trebuie să rezolvăm în primul rând instituţional şi apoi românii vor decide pe cine vor alege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor