Fumul de ţigară creşte agresivitatea bacteriilor patogene

Superbacteriile, adică bacteriile rezistente la antibiotice, devin mai puternice sub influenţa fumului de ţigară. Fumatul face microbii mai agresivi şi mai rezistenţi la mecanismul de apărare al organismului nostru.
(Christopher Furlong / Getty Images)
Kyrill Belan
05.05.2015

Superbacteriile, adică bacteriile rezistente la antibiotice, devin mai puternice sub influenţa fumului de ţigară. Fumatul face microbii mai agresivi şi mai rezistenţi la mecanismul de apărare al organismului nostru.

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină din San Diego, au declarat că, pe lângă daunele majore pe care fumatul le aduce sistemului respirator şi imunitar, fumul de ţigară măreşte, de asemenea, agresivitatea bacteriilor rezistente la medicamente, potrivit NaturalNews.

În urma incubării bacteriilor MRSA (stafilococul auriu rezistent la meticilină) în extractul fumului de ţigară, pneumologii au observat o creştere a virulenţei acestui microorganism.

MRSA este unul dintre principalii reprezentanţi ai superbacteriilor care provoacă infecţii ce pun în pericol viaţa umană. Datorită capacităţii microbului de a rezista acţiunii antibioticelor, asemenea infecţii grave se soldează, de cele mai multe ori, cu decesul pacientului.

Oamenii de ştiinţă americani au observat că macrofagele şi celulele imune responsabile de absorbţia bacteriilor au întâmpinat dificultăţi serioase în ceea ce priveşte distrugerea MRSA care se află sub influenţa extractului fumului de ţigară.

În plus, studiul a mai arătat că efectul depindea de doza extractului fumului de ţigară. Cu cât se folosea mai mult fum pentru a observa reacţia MRSA, cu atât acesta devenea mai agresiv. Cu alte cuvinte, persoanele care fumează pur si simplu ”alimentează”microbii dăunători care acumulează forţă în mod progresiv pentru a produce un atac decisiv.

Într-un studiu anterior, cercetătorii au constatat că MRSA expus la fumul de ţigară a cauzat boli severe de pneumonie cu mortalitate sporită. Specialiştii presupun că fumul de ţigară contribuie la întărirea pereţilor celulelor MRSA, ceea ce îi permite să reziste cu uşurinţă peptidelor antimicrobiene.

Aceste mecanisme expun într-o proporţie mai mare fumătorii cu antecedente de boli infecţioase.

Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolilor cronice, de invaliditate şi deces din întreaga lume, care poate fi totuşi prevenită. Se ştie deja că fumul de ţigară cauzează procese inflamatorii severe în organism. Acum a devenit clar faptul că acesta slăbeşte de asemenea şi sistemul imunitar, crescând agresivitatea bacteriilor.

Dacă v-aţi decis să renunţaţi la fumat, nu ezitaţi prea mult. Nu oferiţi bacteriilor rezistente la medicamente şanse de supravieţuire şi acţiune.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor