Fukushima are nouă zile pentru a preveni încălzirea ”periculoasă”

După ce s-au descoperit noi scurgeri de apă, operatorul Fukushima TEPCO a fost forţat să închidă temporar sistemul de răcire al Reactorului 5. Dacă sistemul nu este reparat în următoarele nouă zile, temperaturile vor depăşi nivelul critic.
Fukushima, peşti cu nivel excesiv de cesiu radioactiv (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.07.2014

După ce s-au descoperit noi scurgeri de apă, operatorul Fukushima TEPCO a fost forţat să închidă temporar sistemul de răcire al Reactorului 5. Dacă sistemul nu este reparat în următoarele nouă zile, temperaturile vor depăşi nivelul critic.

Inginerii au descoperit 1.300 de litri de apă deversată dintr-un sistem de răcire menit să stabilizeze temperatura combustibilului folosit la Reactorul 5, care era închis dar încărcat cu barele de combustibil nuclear, când centrala a fost avariată de cutremurul şi tsunamiul din martie 2011.

Sursa deversărilor este o gaură de 3 mm diametru din apropierea valvei de scurge, potrivit unei evaluări publicate duminică de gigantul energetic japonez. Totuşi, este neclar din informaţiile oferite de companie dacă sursa deversărilor a fost descoperită sau dacă aceasta a fost calculată cu ajutorul măsurătorilor privind scurgerea de apă.

Când sistemul de răcire a fost oprit, duminică, în jurul orei 12, temperatura apei în care sunt scufundate barele de combustibil era de 23 de grade Celsius şi creştea cu 0,193 de grade pe oră, conform TEPCO.

Dacă nu se va putea adăuga apă rece, rata de creştere a temperaturii va ajunge la punctul critic de 65 de grade Celsius până la mijlocul lunii, în aproximativ 9 zile.

Astfel de temperaturi, care n-au mai fost înregistrate în mod curent la centrală de la căderea sistemelor de răcire produsă imediat după dezastrul din 2011, ar putea creşte posibilitatea apariţiei unor reacţii periculoase cât şi a unor noi scurgeri radioactive în centrală.

Totuşi, TEPCO anunţă că, în prezent, nu au fost depistate date anormale nicăieri în centrală.

De vreme ce TEPCO foloseşte apa de mare pentru nevoile de răcire ale centralei nucleare, în trecut, s-a confruntat cu nivele înalte de coroziune la echipamentul sensibil. Sistemul de răcire al diferitelor reactoare a mai fost asaltat de calamităţi – de la şobolani care scurt-circuitează sistemul de control, forţând oprirea energiei, la un angajat care îl închide „în mod accidental”, toate au fost rezolvate înainte ca bazinele de răcire a barelor de combustibil să se supraîncălzească.

În acelaşi timp, TEPCO se confruntă cu volumele tot mai mari de apă contaminată, depozitată în cadrul complexului în sute de rezervoare, care de asemenea au frecvent scurgeri, contaminând solul local. Iar mult mediatizatul plan de a împiedica scurgerile de apă contaminată să ajungă în mare, construind un „zid da gheaţă” şi îngheţând solul şi apa din jurul complexului, nu funcţionează atât de bine pe cât speraseră oficialii japonezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor