Apa nucleară de la Fukushima deversată în Oceanul Pacific
alte articole
Sute de tone de apă contaminată cu reziduuri nucleare, ce provin de la centrala afectată de cutremur şi tsunami de la Fukushima, au început să fie deversate în ocean, conform declaraţiilor operatorilor centralei.
TEPCO (Tokyo Electric Power Co), operatorii centralei nucleare Fukushima Daiichi, afirmă că nivelul de radiaţii al apei se află în limitele de siguranţă, dar nu este clar dacă apa deversată este mai radioactivă decât apa normală de suprafaţă.
Operatorul a declarat că a deversat miercuri în Oceanul Pacific 560 de tone din apa care pătrunde zilnic în subsolul clădirilor reactoarelor. TEPCO se luptă cu o cantitate mare de apă contaminată deoarece continuă să răcească 3 din cele 6 reactoare ale centralei. Trei dintre reactoare au fost închise după ce un tsunami a măturat complexul în martie 2011.
Normele de siguranţă, în care TEPCO susţine că se încadrează apa deversată, prevăd ca nivelul de cesiu-134 şi cesiu-137 să fie sub 1 becquerel pe litru; nivelul de material radioactiv care emite unde beta precum stronţiu-90 să fie 1 becquerel, iar tritiul să nu depăşească 1.500 becquereli. Aceste limite, susţine operatorul, sunt mai stricte decât cele prevăzute de Organizaţia Mondială pentru Sănătate pentru apa potabilă.
Un oficial TEPCO a anunţat marţi că următoarea deversare va fi de aproximativ 790 de tone, stocate de anul trecut, deşi a evitat să menţioneze când va avea loc aceasta, raportează Japan Times.
Dacă procedura din 22 mai devine rutină, oficialul a anunţat că ar putea avea loc câte o deversare pe săptămână.
Pescarii din Fukushima s-au opus timp de 2 ani eliberării apei contaminate în ocean, de teama înrăutăţirii reputaţiei producţiei de peşte din zonă.
Totuşi în martie, sindicatele locale ale pescarilor, au aprobat planul, numind aceasta o „decizie dureroasă” dar necesară pentru a preveni ca apa nucleară să se tot adune la Fukushima. Mulţi dintre pescari au rămas fără slujbe în urma opririi pescuitului în zonă.