FSB: Rusia a dejucat un atac cibernetic asupra sistemului său financiar

După luni de acuzaţii de hacking extern, Rusia a declarat acum că propriul său sistem financiar a fost ţinta unui atac cibernetic. Conform Kremlinului, atacul ar fi fost iniţiat de pe servere localizate în Olanda.
(Captură Foto)

Agenţia federală de securitate a Rusiei a oprit un atac cibernetic ce urmărea să destabilizeze sistemul financiar al ţării, conform unei declaraţii publicate vineri de agenţie.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a declarat că atacatori nenumiţi au plănuit să inunde reţelele sociale ruseşti cu comentarii şi să trimită mesaje text în masă cu comentarii false care să avertizeze în privinţa unei prăbuşiri iminente a băncilor majore şi a sistemului financiar din Rusia.

FSB a primit informaţii cu privire la „planuri ale unor servicii secrete străine de a desfăşura atacuri cibernetice la scară mare începând cu 5 decembrie”, a susţinut serviciul într-o declaraţie.

FSB a precizat că atacurile ar fi fost iniţiate de pe servere situate în Olanda şi deţinute de compania ucraineană BlazingFast, care îşi are sediul în Kiev.

Directorul companiei ucrainene, Anton Onopriciuk, a declarat pentru AFP că firma sa furnizează „servicii de protecţie împotriva atacurilor cibernetice, şi nu lansează atacuri”.

„Până acum nimeni nu ne-a contactat în legătură cu acest lucru, nici FSB şi nici clienţii”, a precizat el, adăugând că firma sa va investiga afirmaţiile.

FSB a susţinut că va lua măsurile necesare pentru a neutraliza ameninţările la adresa securităţii economice şi informaţionale a Rusiei.

Agenţia rusă a declarat că „anunţuri provocatoare” despre o criză în sistemul bancar rusesc erau programate să apară pe reţelele sociale, bloguri şi prin mesaje text trimise pe telefoanele mobile. Administraţia SUA a acuzat Rusia că a folosit atacuri cibernetice pentru a interfera cu alegerile sale prezidenţiale, acuzaţii care au fost respinse de Moscova. La rândul lor, politicienii germani au avertizat în privinţa unor atacuri cibernetice similare asupra alegerilor imediate din Germania.

Două persoane din Ucraina, considerate a fi cele care deţin controlul asupra celor 900.000 de dispozitive de hacking care au format masivul botnet AVALANCHE, au fost arestate ca parte a unei serii de raiduri poliţieneşti în 10 ţări, au anunţat joi autorităţile germane. Liderii germani au indicat înspre o eventuală implicare rusească în acest caz.

Cu două săptămâni în urmă, distructivul virus „Shamoon” a fost utilizat de hackeri internaţionali neidentificaţi pentru a lansa un atac cibernetic asupra reţelelor unor organisme şi organizaţii guvernamentale, au declarat joi mai multe firme de securitate din SUA.