„Fraţi-fraţi, însă fiecare la casa lui!” Dodon se declară antiunionist

În Moldova se vorbeşte limba moldovenească -aşa spune Constituţia - şi or fi ei românii şi moldovenii fraţi, însă fraţilor le şade bine fiecare la casa lui, susţine Igor Dodon.
Ana Ion
26.11.2016

alte articole

Igor Dodon, liderul PSRM (captură foto)
Ana Ion
26.11.2016

Cunoscut pentru orientarea pro-rusă din care, de altfel, n-a făcut vreun secret, noul preşedinte al Moldovei admite că românii şi moldovenii au rădăcini comune şi sunt fraţi, „însă fiecare la casa lui”, relatează gândul.info.

„Eu niciodată nu am fost antiromân. Eu nu sunt antiromân şi nu voi fi antiromân. Noi suntem vecini, avem rădăcini istorice comune. Suntem fraţi, dacă doriţi. Suntem fraţi. Fraţi-fraţi, însă fiecare la casa lui. Eu stimez statul român ca stat independent, suveran. Şi sper foarte mult ca aceeaşi abordare să fie faţă de ţara mea, faţă de Moldova (...) Eu consider că toţi vecinii trebuie să fie fraţi. Eu aş vrea ca românii să aibă un comportament ca fraţii, dar ca fraţii mai mari. Vrem să fim în relaţii în care ne respectăm reciproc”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru TVR.

În timp ce se declară antiunionist, Dodon pledează în schimb pentru relaţii bilaterale bune cu România. „Sunt pentru relaţii de prietenie cu România. Nu am fost, nu sunt antiromân. Sunt şi voi fi antiunionist. Sunt pentru relaţii bilaterale bune”, reiterează Dodon.

Deşi pe de o parte declară că românii şi moldovenii au rădăcină comună, pe de altă parte Dodon afirmă că în ţara pe care o conduce se vorbeşte moldovenească, nu română:

„Eu consider că cetăţenii acestui stat, aici, de sute de ani, din secolul 14, s-a vorbit limba moldovenească. Avem istoria noastră, istoria Moldovei. Avem Constituţia noastră. Constituţia Republicii Moldova, art 13 spune foarte clar că în Republica Moldova limba de stat este limba moldovenească. Eu, ca om de stat, eu respect Constituţia”.

În calitate de şef al statului Igor Dodon mai precizează că prima vizită în calitate de preşedinte o va face la Moscova, iar pe cea de a doua la Bruxelles şi abia după aceea va vizita Bucureştiul. Cum şi-a prioritizat vizitele? Simplu: merge întâi acolo unde sunt probleme de rezolvat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor