Victor Chirilă: ”Există riscul federalizării Republicii Moldova”

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, a susţinut la Unimedia că există riscul ca Republica Moldova să fie federalizată, dat fiind faptul că cetăţenii au ales un preşedinte pro-rus.
Victor Chirilă, Director Executiv, Foreign Policy Association, Chişinau
Victor Chirilă, Director Executiv, Foreign Policy Association, Chişinau (Eugen Horoiu/Epoch Times)

„Există riscul federalizării. Aici chiar şi unele forţe din exterior îşi doresc soluţionarea conflictului din regiunea transnistreană. Această federalizare poate fi îmbrăcată într-o formă a unui statut special, astfel încât să atenueze anumite critici din interior”, a afirmat analistul în cadrul emisiunii Alb&Negru de la Unimedia.

”Domnul Dodon consideră că 2017 va fi un an bun în progrese în domeniul politicii. Dânsul mizează şi pe schimbări la Tiraspol, există anumite echipe de experţi care lucrează pe anumite propuneri atât din domeniul politic, cât şi economic. Cu siguranţă vom participa la o relansare a dialogului între Parlamentul Republicii Moldova şi Legislativ care ar putea să fie formalizat la un moment dat”, a explicat acesta.

Totuşi, Victor Chirilă consideră că Igor Dodon nu va insista prea mult pe această opţiune pentru a nu declanşa „un maidan asemenea celui din Ucraina”.

„Domnul Dodon înţelege riscurile şi nu va pedala prea mult pe federalizare pentru că dânsul se teme de un maidan în Republica Moldova, o repetă cu orice ocazie că noi am tras lecţiile din Ucraina şi va fi raţional în ceea ce coordonează domnia sa. Sper că va fi cu urechea deschisă nu doar spre Moscova, ci şi spre societatea din R. Moldova pentru că societatea are păreri diferite”, a mai spus directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Cât despre iniţierea unui referendum în acest sens, Chirilă susţine că mai întâi va trebui să existe un plan de soluţionare care va fi supus referendumului, până acolo fiind însă o cale lungă.

De menţionat este şi faptul că liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk s-a declarat recent împotriva planurilor lui Igor Dodon de federalizare a Republicii Moldova. Şevciuk a calificat drept iraţională soluţia propusă de Igor Dodon de federalizare a Republicii Moldova ca metodă de soluţionare a conflictului transnistrean, scrie radiochisinau.md.

„Poziţia preşedintelui se bazează pe dorinţa cetăţenilor şi pe prevederile Constituţiei. Soarta din viitor a Transnistriei este independenţa şi ulterioara reunificare cu Federaţia Rusă”, a mai spus acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe