CEC a depus actele cu rezultatele totale ale scrutinului prezidenţial la Curtea Constituţională

Comisia Electorală Centrală a transmis Curţii Constituţionale procesul-verbal de totalizare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Diaspora a anunţat că va ataca în judecată modul în care a fost organizat procesul de vot peste hotare.
. (Photos.com)
Ştefan Sârbu
21.11.2016

Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM), luni, 21 noiembrie, procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor Preşedintelui Republicii Moldova şi raportul CEC cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016, în vederea confirmării rezultatelor alegerilor şi validării mandatului de Preşedinte al Republicii Moldova.

Potrivit articolului 111 din Codul electoral, CCM confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie.

Curtea Constituţională a precizat anterior că toate contestaţiile privind încălcările electorale urmează a fi examinate exclusiv de către instanţele de judecată, acestea nefiind de competenţa Curţii.

Amintim că mai mulţi cetăţeni moldoveni din afara ţării nu au putut vota la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din cauza numărului insuficient de secţii de votare sau a epuizării buletinelor de vot. Toate contestaţiile depuse la CEC de către diaspora şi susţinătorii PAS au fost respinse.

la 18 noiembrie, CEC a anunţat rezultatul alegerilor prezidenţiale, precizând că Igor Dodon, concurentul din partea Partidului Socialist din Moldova, a obţinut 834.081 de voturi, iar Maia Sandu, din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate, a obţinut 766.593 voturi, cu o diferenţă de voturi de 67.488. Igor Dodon a fost declarat de către CEC preşedinte ales al Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor