CEC a validat alegerile prezidenţiale. Socialistul Igor Dodon este declarat preşedintele R.Moldova

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale din R.Moldova a anunţat rezultatul alegerilor prezidenţiale din RM.
Igor Dodon, liderul PSRM (captură foto)
Maria Maevschi
18.11.2016

Conform datelor procesate în urma organizării şi desfăşurării celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din 13 noiembrie 2016 şi în temeiul normelor codului electoral, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu a anunţat rezulatele alegerilor.

„Comisia Electorală Centrală a adoptat hotărârea cu privirea la totalizarea turului II de scrutin a alegerilor preşedintelui RM, aprobând în acest sens un proces verbal care a fost semnat de către toţi membrii CEC. În cadrul şedinţei a fost aprobat raportul privind rezultatele alegerilor preşedintelui RM din 30 octombrie 2016 şi respectiv 13 noiembrie.

Conform Codului Electoral CEC are la dispoziţie trei zile pentru a expedia hotărârile adoptate astăzi către Curtea Constituţională autoritatea care este competentă în a confirma sau a infirma legalitatea acestui scrutin. Curtea Constituţională are la dispoziţie 10 zile pentru a lua decizia”, a declarat, conform privesc.eu, Alina Rusu după şedinţa CEC.

Aceasta a ţinut să precizeze că Igor Dodon, concurentul din partea Partidului Socialist din Moldova a obţinut 834.081 de voturi, iar Maia Sandu, din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate, a obţinut 766.593 voturi, cu o diferenţă de voturi de 67.488.

După ce a dat citire raportului CEC, Alina Rusu a confirmat că „procesul verbal este semnat de către toţi membrii CEC. Se declară ales concurentul electoral Igor Dodon, desemnat de PSRM, care a obţinut cel mai mare număr de voturi în al doilea tur de scrutin. Prezenta hotărâre se remite Curţii Constituţionale”.

De menţionat este faptul că cele 170 de contestaţii depuse de către membrii PAS, vor fi returnate contestatarilor, întrucât „sunt depuse în fotocopie, fără semnătura olografică a contestatarilor şi sunt transmise Comisiei Electorale Centrale în termenii care deja exclud norma legală din codul electoral, astfel că au fost remise prin scrisoare de către CEC înapoi către contestatri, iar Dan Perciun nu este persoană împuternicită de a depune contestaţiile cetăţenilor”, a precizat Rusu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor