Franţa şi Germania aprobă extinderea tratatului de reconciliere de la Elysee pentru a susţine UE
alte articole
Parisul şi Berlinul au căzut de acord să extindă un tratat de reconciliere postbelică semnat în 1963 cu scopul de a demonstra că principala axă a Uniunii Europene rămâne puternică şi contracarează naţionalismul eurosceptic tot mai mare din unele state membre, potrivit Reuters.
Extinderea Tratatului de la Elysee aprobată de cabinetele german şi francez va fi semnată în 22 ianuarie de către cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron în oraşul german de frontieră Aachen, un simbol istoric al înţelegerii europene.
„Ambele state îşi vor adânci cooperarea în afacerile externe, apărare, securitatea şi externă şi internă şi în sectorul dezvoltării şi, în acelaşi timp, vor depune eforturi pentru a întări abilitatea Europei de a acţiona independent”, susţine textul tratatului, care a fost văzut de Reuters.
În Paris, biroul lui Macron a precizat că extinderea Tratatului de la Elysee va ajuta ambele puteri europene să abordeze „provocările cu care se vor confrunta în secolul 21”.
„Prevedem adâncirea angajamentului nostru în favoarea securităţii şi prosperităţii popoarelor noastre în cadrul unei Europe mai suverane, mai unite şi mai democrate”, conform declaraţiei biroului prezidenţial francez.
Extinderea tratatului, negociată în decursul anului trecut în ciuda lipsei de detalii, stipulează faptul că va fi o prioritate pentru diplomaţia franco-germană ca Germania să fie acceptată ca un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.
Germania a urmărit ani de zile să obţină o influenţă mai mare în cadrul organizaţiei internaţionale, din care fac parte cei mai apropiaţi aliaţi ai săi, adică SUA, Marea Britanie şi Franţa.
În timp ce a clarificat faptul că Germania şi Franţa rămân dedicate Uniunii Europene şi alianţei de apărare NATO, acordul mai semnalează că Berlinul şi Parisul vor combate eforturile depuse de unii politicieni naţionalişti ai Europei pentru a eroda blocul format din 28 de naţiuni.
Miercuri, în timp ce caută o alianţă eurosceptică înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai, vicepremierul italian de extremă dreapta Matteo Salvini a afirmat că doreşte ca Italia şi Polonia să îşi alăture forţele pentru a remodela Europa.
„Germania şi Franţa au precizat în mod clar faptul că, pentru a rezolva problemele viitoare, avem nevoie de o cooperare mai mare, şi nu mai mică”, a susţinut ministrul german de Externe, Heiko Maas.
Înfruntând noi provocări din partea preşedintelui american Donald Trump cât şi din partea guvernelor Italiei, Poloniei şi Ungariei, cancelarul german şi preşedintele francez sunt dornici să elimine orice salt înainte al partidelor eurosceptice în alegerile pentru Parlamentul European.
În plus, tratatul subliniază şi cooperarea mai strânsă dintre serviciile naţionale de informaţii şi poliţie, în lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate, precum şi un angajament pentru îndreptarea către o convergenţă economică.