“Vestele portocalii”: Mii de manifestanţi protestează împotriva guvernului Italiei

Luigi Di Maio (st) şi Matteo Salvini la Palatul Quirinal din Roma, Italia
Luigi Di Maio (st) şi Matteo Salvini la Palatul Quirinal din Roma, Italia (Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images)

Mii de fermieri italieni purtând veste portocalii, asemănătoare cu cele ale manifestanţlor francezi, au ieşit marţi pe străzi în Italia pentru a protesta împotriva guvernului de la Roma.

Aproximativ 3.000 de fermieri împreună cu 150 de tractoare au participat la un protest în oraşul Bari, capitala regiunii italiene Apulia, împotriva lipsei de măsuri guvernamentale pentru fermieri, cerând sprijin din partea autorităţilor regionale şi naţionale.

Îngheţurile de anul trecut şi agentul patogen xylella au provocat pierderi semnificative în rândul culturilor. Manifestanţii au mai cerut recunoaşterea de către stat a calamităţii şi alocarea unui fond de peste 100 milioane de euro pentru compensarea fermierilor.

Îngheţurile din martie 2018 au afectat aproximativ 90.000 de hectare de pământ în Bari-Bat şi Foggia. Situaţia a fost descrisă ca dezastruoasă şi având potenţialul de a îngenunchea întregul sector agricol.

Xylella este o sursă de îngrijorare tot mai mare pentru fermierii din zona oraşului Bari, care doresc să eradicheze agentul patogen.

De asemenea, manifestanţii au cerut reactivarea rolului Organizaţiilor Producătorilor de Măsline pentru a proteja şi dezvolta lanţurile de aprovizionare agricole.

Deşi, aparent, protestele “vestelor galbene” din Franţa au influenţat ideea utilizării vestelor portocalii în Italia, protestele fermierilor italieni nu au devenit violente aşa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni în Franţa.

În weekendul trecut a fost marcat cel de-al optulea weekend consecutiv de proteste violente în Franţa, în cadrul cărora, începând cu mijlocul lunii noiembrie, au murit 10 persoane.

Mişcarea vestelor galbene au început sub forma unor proteste împotriva creşterii taxei pe carburanţi, însă au spiralat într-un asalt asupra preşedinţiei lui Emmanuel Macro. Deşi creşterea taxei a fost anulată, protestele au continuat, deşi numărul manifestanţilor s-a redus semnificativ.

Liderii populişti ai Italiei şi-au exprimat sprijinul pentru mişcarea “vestelor galbene” din Franţa şi le-a cerut manifestanţilor să nu cedeze.

Vicepremierul Luigi Di Maio a scris pe blogul partidului său, Mişcarea Cinci Stele, că manifestanţii din Franţa nu ar trebui să îşi slăbească poziţia.

Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, a afirmat la rândul său: “Susţin cetăţenii cinstiţi împotriva unui preşedinte care guvernează împotriva poporului său”.