Salvini susţine Vestele Galbene din Franţa. Îl acuză pe Macron că este „împotriva poporului său”
alte articole
Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini şi partenerul său de coaliţie şi-au anunţat susţinerea pentru mişcarea Vestelor Galbene din Franţa, acuzându-l pe preşedintele francez Emmanuel Macron că este „împotriva poporului său”, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Între timp, Luigi Di Maio, vicepremierul italian în vârstă de 32 de ani care conduce Mişcarea Cinci Stele (M5S), a sfătuit luni Vestele Galbene să nu renunţe. Di Maio le-a oferit manifestanţilor francezi oportunitatea de a folosi „platforma Rousseau” a partidului M5S pentru a ajuta Vestele să îşi îmbunătăţească organizarea şi să creeze un program electoral, conform France 24.
„Mişcarea Cinci Stele este pregătită să vă ofere susţinerea de care aveţi nevoie. Asemenea vouă, şi noi îi condamnăm cu tărie pe cei care au provocat violenţe în timpul demonstraţiilor, dar ştim că mişcarea voastră este paşnică. Vă putem pune la dispoziţie unele funcţii ale sistemului nostru operativ pentru democraţie directă, Rousseau. De exemplu, pentru a lansa apeluri pentru organizarea de evenimente sau ca sistemul de votare să definească programul electoral şi să aleagă candidaţii care să fie prezenţi la alegeri. Este un sistem proiectat pentru o mişcare spontană ca a voastră şi am fi fericiţi dacă aţi dori să o utilizaţi”, a afirmat Di Maio pe blogul „Il Blog delle Stelle”.
Preşedintele francez a profitat de sărbători pentru a încerca să suprime mişcarea Vestele Galbene, totuşi, aceasta a revenit, după Anul Nou, cu un nou protest în weekendul trecut.
Luni, premierul francez Edouard Philippe a declarat că Franţa va pune capăt protestelor neautorizate, adăugând: „După violenţele inacceptabile din Franţa, guvernul intenţionează să răspundă decisiv”. De asemenea, el a precizat pentru postul de televiziune LE20H că, toţi cei care organizează un protest fără să îl declare mai întâi, vor avea de a face cu pedepse dure.
Benjamin Griveaux, purtător de cuvânt al guvernului, a afirmat vinerea trecută că guvernul nu va renunţa la eforturile sale de a remodela economia şi i-a numit pe manifestanţi drept agitatori care urmăresc să răstoarne administraţia Macron. Iar 24 de ore mai târziu, Griveaux fugea pe uşa din spate a biroului său, după ce manifestanţii au invadat curtea clădirii şi au distrus câteva automobile.
„Nu eu am fost cel atacat. Republica a fost atacată”, a afirmat el ulterior.
Între timp, „Republica” îşi striveşte cetăţenii sub povara celor mai mari taxe din lume – situaţie care a alimentat neliniştea şi ura, în special în rândul muncitorilor francezi ale căror venituri au fost reduse de o serie de taxe guvernamentale.
Această furie a dus la naşterea mişcării Vestele Galbene, care a început cu blocarea unor drumuri, ocuparea de cabine de taxare pe autostrăzi şi, în cele din urmă, s-a transformat în proteste violente în diverse oraşe ale ţării. De altfel, această mişcare s-a extins şi în afara graniţelor, ajungând de exemplu în Marea Britanie şi Belgia.