Salvini: Polonia şi Italia vor face parte din “noua primăvară europeană”

Matteo Salvini (Getty Images)
Andrei Popescu
10.01.2019

Vicepremierul italian de extremă dreapta Matteo Salvini s-a aflat miercuri în Varşovia pentru a discuta cu liderul partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, despre formarea unei alianţe eurosceptice, potrivit Euronews.

“Polonia şi Italia vor face parte din noua primăvară europeană, din renaşterea valorilor europene”, a declarat Salvini reporterilor la o conferinţă de presă ţinută împreună cu ministrul polonez de Interne, Joachim Brudzinski.

“Europa care se va materializa în luna iunie (după alegerile în Parlamentul European din mai) ne va conduce pe toţi, comparativ cu cea de astăzi, care este guvernată de birocraţi”.

Salvini a mai afirmat că doreşte ca Polonia şi Italia să conlucreze pentru o nouă Europa.

Printre obiectivele propuse de alianţă este unificarea euroscepticilor de pe continent înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna mai.

Kaczynski, care conduce partidul Lege şi Justiţie (PiS) ce guvernează Polonia, a avut dispute cu Bruxelles-ul pe o serie de probleme şi a afirmat că Uniunea Europeană ar trebui să nu se mai amestece în problemele ţării sale, potrivit Reuters.

Alegerile din UE par tot mai mult să devină un teren de luptă esenţial între grupuri liberale şi pro-UE şi euroscepticii populişti, conduşi de Salvini.

Salvini a susţinut că alegerile din UE sunt vitale pentru crearea unui bloc “reformist” care ar putea revizui instituţiile din Bruxelles din interior, a adăugat Reuters.

Salvini, care conduce partidul anti-imigraţie Liga, i-a învinuit deseori pe europarlamentari că au permis ca această criză a refugiaţilor să scape de sub control.

De asemenea, lui Salvini i s-a alăturat deja premierul ungar Viktor Orban în lansarea unui manifest anti-imigraţie.

Legăturile lui Salvini cu Rusia ar putea fi principalul obstacol în obţinerea sprijinului politicienilor conservatori din Polonia – ca şi mulţi polonezi, Kaczynski nu are încredere în Moscova.

În ultimii ani, Italia a suportat povara refugiaţilor şi imigranţilor care au fugit din Africa de Nord prin Marea Mediterană, primind 67% dintre toţi imigranţii ajunşi în UE în 2017, acceptând în total 119.000 de persoane. Totuşi, număul a scăzut semnificativ în 2018 la doar 23.000. De altfel, Italia a adoptat o poziţie mai dură în ceea ce priveşte acceptarea noilor imigranţi şi chiar a blocat andocarea în porturile sale a ambarcaţiunilor umanitare cu imigranţi la bord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor