Franţa, Germania încearcă să contracareze giganţii pieţei de cloud computing pentru a obţine "suveranitate digitală"

(Pyxabai)

Franţa şi Germania îşi intensifică eforturile pentru a favoriza rivalii europeni ai giganţilor tehnologici americani Amazon şi Microsoft pe pieţele de cloud computing, potrivit unui comunicat comun al ministerelor de finanţe al ţărilor, emis marţi.

Google, Amazon, Microsoft şi Alphabet (compania mamă a Google) domină domeniul stocării de date la nivel mondial, cu o cotă de piaţă combinată de peste 50%, potrivit cercetărilor de piaţă.

Această dominaţie stârneşte îngrijorări în Europa pe motiv că datele private ale companiilor care folosesc serviciile cloud ar putea fi spionate ca urmare a adoptării Legii CLOUD din 2018 a SUA şi în absenţa concurenţilor majori, cu excepţia Alibaba din China - care este chiar mai îngrijorătoare în materie de spionaj.

Divizia cloud a Amazon are un contract de 600 milioane USD cu CIA, în timp ce Microsoft a câştigat recent un contract de cloud computing de 10 miliarde USD cu Pentagonul.

„Vrem să instituim o infrastructură de date europeană sigură şi suverană, inclusiv depozite de date, colectare de date şi dezvoltarea interoperabilităţii datelor”, a declarat ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, într-un comunicat.

Omologul german al lui Le Maire, Peter Altmaier, a menţionat, de asemenea, nevoia de a „ne recâştiga suveranitatea digitală”.

Cele două puteri europene s-au angajat să organizeze un atelier înainte de sfârşitul lunii noiembrie. Scopul este de a prezenta propuneri pentru o „infrastructură europeană de date” la începutul anului 2020, conform declaraţiei comune.

Iniţiativa urmăreşte un apel pe care Le Maire l-a adresat la începutul acestei luni companiilor tehnologice franceze Dassault Systemes şi OVH pentru a face planuri de a contracara dominaţia firmelor americane de cloud computing.

Încercările anterioare susţinute de guvernul francez de a construi un aşa-numit cloud „suveran” pentru a stoca cele mai sensibile date deţinute de companii şi state au eşuat.