Credeţi că telefoanele iPhone sunt sigure? Un virus a hăckuit utilizatori ani de zile - mii de cazuri infectate pe săptămână
alte articole
Mii de utilizatori de iphone pe săptămână au fost supuşi unei operaţiuni de hacking fără precedent, derulată pe parcursul a 2 ani şi jumătate.
Campania a fost întreruptă în ianuarie, potrivit cercetătorilor echipei de securitate externă Google şi raportată de Guardian.
Utilizatorii de iphone care vizitau o „mică serie de site-uri web care fuseseră compromise” s-au confruntat cu descărcări de viruşi care le infecta telefoanele.
Utilizatorii au fost compromişi pur şi simplu vizitând site-urile: nu a fost necesară nicio interacţiune, iar unele dintre metodele utilizate de hackeri au afectat chiar şi telefoane complet actualizate, potrivit The Guardian.
După ce erau infectate, hackerii aveau acces la datele de GPS ale utilizatorilor, la toate parolele lor, istoriile de chat pe aplicaţii populare precum iMessager, whatsapp şi Telegram, agenda lor de adrese şi Gmail.
După cum remarcă The Guardian, virusul era conceput astfel încât odată ce telefonul utilizatorului era repornit, virusul devenea inactiv, dacă utilizatorul revenea pe un site compromis.
Potrivit cercetătorului de securitate al Google, Ian Beer "având în vedere amploarea informaţiilor furate, atacatorii puteau totuşi menţine accesul persistent la diverse conturi şi servicii, folosind jetoane de autentificare sustrase, chiar şi după ce pierdeau accesul la telefon".
Au fost descoperite, în total, 14 probleme de soft referitoare la acest atac specializat pentru dispozitive Apple, permiţând unui hacker să folosească mai întâi o problemă, apoi alta, menţinând controlul asupra telefonului utilizatorului de fiecare dată.
"Tot ce pot face utilizatorii este să fie conştienţi de faptul că asemenea probleme de masă există în continuare şi să se comporte în consecinţă; utilizatorul trebuie să considere dispozitivele mobile atât integrale în viaţa modernă, ca dispozitive care, atunci când sunt compromise, îşi pot scurge datele şi informaţiile într-o bază de date, de unde pot fi utilizate împotriva lor".
Google a raportat concluziile lor la Apple la 1 februarie, după care compania a lansat o actualizare de sistem de operare şase zile mai târziu.