Franţa: Adevăratul preţ al războiului (Liberation)

Războiul este prea costisitor nu doar pentru bugetul de stat, ci şi pentru veteranii diverselor conflicte, notează joi cotidianul francez Liberation, care face o comparaţie între cheltuielile pe care le-a suportat SUA în Irak şi cele ale Franţei în Afganistan.
(photos.com)
Epoch Times România
09.05.2013

Războiul este prea costisitor nu doar pentru bugetul de stat, ci şi pentru veteranii diverselor conflicte, notează joi cotidianul francez Liberation, care face o comparaţie între cheltuielile pe care le-a suportat SUA în Irak şi cele ale Franţei în Afganistan.

''Atunci când Larry Kingsley, consilier în probleme economice al preşedintelui american George W.Bush, a declarat că războiul din Irak va costa 200 de miliarde de dolari şi nu 50, după cum afirma preşedintele, el a fost nevoit să demisioneze. După 10 ani s-a dovedit că SUA au cheltuit în Irak 4.400 de miliarde de dolari. Ce se va întâmpla cu Franţa, care nu este prea obişnuită cu asemenea calcule, atunci când va veni momentul să-şi retragă trupele din Afganistan?'', se întreabă cotidianul francez.

Din 2010, războiul din Afganistan înghite peste jumătate din mijloacele bugetare destinate desfăşurării de operaţiuni militare în afara graniţelor Franţei (Ciad, Liban, Haiti): 1,3 milioane de dolari americani pe zi. Însă, aceste cifre nu includ cheltuielile suplimentare neplanificate, cum ar fi majorarea soldelor pentru militari, transportul, armele noi, muniţiile.

Pentru retragerea celor 3.600 de soldaţi francezi desfăşuraţi în Afganistan se vor cheltui între 300 şi 500 de milioane de euro. La ora actuală, pentru transportarea pe calea aerului, cu avioane ruseşti AN-124, se vor cheltui între 36 şi 40 de milioane de euro pentru 60-80 de curse. Traseele terestre - prin Pakistan - nu au fost încă deschise. Începând din 2002, războiul a costat deja Franţa între 5 şi 7 miliarde de euro.

Potrivit Liberation, este greu de stabilit preţul integral al războiului. 56% dintre veteranii francezi ai războaielor din Irak şi Afganistan vor fi asiguraţi cu servicii medicale şi vor primi compensaţii financiare până la sfârşitul vieţii. Fiecare al doilea veteran a fost declarat invalid pe viaţă. Într-un interval de 11 ani, între 60 şi 70 de mii de soldaţi francezi s-au întors din Afganistan. 88 de soldaţi francezi au fost ucişi, iar 700 de răniţi au beneficiat de un concediu suplimentar de o lună.

Astăzi supravieţuiesc 90% dintre răniţi, comparativ cu 50%, câţi supravieţuiau pe vremea războiului din Vietnam şi 30% în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dar cu ce preţ! Mulţi militari au rămas fără braţe şi fără picioare. În Franţa, ajutorul acordat unui invalid adult se ridică la circa 10.000 de euro pe an. În condiţiile în care durata de viaţă pentru 600-700 de răniţi este de circa 40 de ani, doar pentru pensiile de invaliditate Franţa va plăti între 240 şi 280 de milioane de dolari.

Războiul din Afganistan este un adevărat eşec, potrivit Liberation. Regimul lui Mohammad Najibullah a rezistat doi ani după retragerea trupelor sovietice, dar cât se va menţine regimul lui Karzai?

Filosoful şi politologul francez Jean Baudrillard a parafrazat declaraţiile lui Clausewitz (Carl Philipp Goettlieb, om de arme din Prusia, istoric şi teoretician militar), conform căruia războiul este continuarea politicii cu alte metode. În opinia lui Baudrillard, 'războiul din Irak a fost continuarea lipsei unei politici cu alte metode'. Această formulare poate fi aplicată şi la războiul din Afganistan, conchide Liberation.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor