Problemele judiciare ale lui Silvio Berlusconi, în atenţia presei italiene

Problemele cu justiţia ale fostului premier italian Silvio Berlusconi, condamnat miercuri la patru ani de închisoare, pedeapsă redusă la un an pe baza unei amnistii, în sentinţa de apel din cadrul procesului Mediaset, în care este acuzat de fraudă fiscală, şi consecinţele pe care aceste probleme le-ar putea avea asupra noului guvern italian de 'mare coaliţie' între stânga şi dreapta, se află joi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Silvio Berlusconi. (TIZIANA FABI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.05.2013

Problemele cu justiţia ale fostului premier italian Silvio Berlusconi, condamnat miercuri la patru ani de închisoare, pedeapsă redusă la un an pe baza unei amnistii, în sentinţa de apel din cadrul procesului Mediaset, în care este acuzat de fraudă fiscală, şi consecinţele pe care aceste probleme le-ar putea avea asupra noului guvern italian de 'mare coaliţie' între stânga şi dreapta, se află joi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Procesul Mediaset, Berlusconi condamnat', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că sentinţa de miercuri, emisă de Curtea de Apel de la Parchetul din Milano, a confirmat condamnarea din prima instanţă.

Principalul cotidian roman mai relevă că, în primă instanţă, pe 26 octombrie 2012, Silvio Berlusconi fusese condamnat de Parchetul din Milano, în dosarul Mediaset, la patru ani de închisoare cu executare pentru fraudă fiscală, pedeapsa fiind însă redusă la un an. Magnatul media, în vârstă de 76 de ani, a obţinut reducerea pedepsei pe baza unei legi a amnistiei din 2006, care a fost promulgată de guvernul de stânga de la acea vreme (condus de Romano Prodi), cu scopul de a reduce suprapopularea în închisori.

De asemenea, confirmând în întregime condamnarea din prima instanţă, Curtea de Apel din Milano a mai decis ca pedeapsa cu închisoarea să fie însoţită de interzicerea exercitării oricărei funcţii publice timp de cinci ani şi de plata a 10 milioane de euro către fiscul italian, o pedeapsă severă pentru un politician de talia fostului premier, care este şi fondatorul principalului partid italian de dreapta, Poporul Libertăţii (PdL), opinează La Repubblica.

În procesul Mediaset, Silvio Berlusconi (fondatorul grupului Mediaset, gigant al audiovizualului în Italia) este acuzat de a fi 'umflat' în mod artificial costurile de achiziţie ale drepturilor de difuzare ale unor filme, cumpărate de la grupuri americane de societăţi fictive care îi aparţineau, pentru a le revinde imperiului său audiovizual Mediaset. Este vorba, potrivit magistraţilor din Milano, despre o fraudă fiscală de şapte milioane de euro, în perioada 2002-2003, precizează publicaţia amintită, care adaugă că Parchetul din Milano mai este convins de faptul că grupul Mediaset ar fi constituit 'fonduri negre' în paradisuri fiscale din străinătate, pentru a-şi reduce câştigurile în Italia şi pentru a plăti mai puţine impozite.

Berlusconi poate face apel la Curtea de casaţie şi 'este dificil ca liderul dreptei italiene să intre vreodată la închisoare', deoarece prescrierea în dosarul Mediaset se prevede în iulie 2014. Dar este oricum vorba despre cea de a treia condamnare a lui Silvio Berlusconi în ultimele şase luni, după primul verdict al procesului Mediaset şi după condamnarea la un an de închisoare în dosarul Unipol. 'Care vor fi consecinţele acestor probleme judiciare asupra noului guvern italian?', se întreabă La Repubblica.

'Berlusconi condamnat', scrie Corriere della Sera din Milano, care relevă că unul dintre avocaţii fostului premier italian, Niccolo Ghedini, a criticat sentinţa de miercuri, declarând că este vorba despre un 'verdict politic', dictat de 'prejudecăţile magistraţilor din Milano împotriva lui Berlusconi'.

Întrebat de jurnalişti dacă această sentinţă va avea un efect negativ asupra stabilităţii guvenului de 'mare coaliţie' condus de Enrico Letta, Ghedini a estimat că nu există la ora actuală 'nicio legătură între această sentinţă şi activitatea noului executiv'. Dar principalii colaboratori ai lui Berlusconi au criticat şi ei sentinţa. Renato Schifani, liderul senatorilor din PdL, a afirmat că este vorba despre obişnuita 'persecutare judiciară împotriva unui lider politic care a fost votat la ultimele alegeri generale de la sfârşitul lunii februarie de aproape zece milioane de alegători'. În timp ce liderul deputaţilor din PdL, Renato Brunetta, a estimat că 'marea majoritate a cetăţenilor italieni înţeleg acum şi mai bine că o parte a magistraturii din Italia nu are nicio credibilitate', notează principalul cotidian milanez.

Aplicarea sentinţei de miercuri este între timp suspendată, deoarece avocaţii lui Berlusconi (76 de ani) au anunţat că vor face recurs la Curtea de casaţie. Iar pentru a înfrunta acest recurs important, fostul premier a ales un nou avocat, Franco Coppi, cel care l-a apărat pe Giulio Andreotti (de şapte ori fost prim-ministru) în cadrul procesului său în care era acuzat de asociere cu mafia siciliană, Cosa Nostra, precizează publicaţia amintită.

Liderul Mişcării populiste 5 Stele (M5S), fostul actor comic Beppe Grillo, a comentat şi el sentinţa Curţii de Apel din Milano şi a scris miercuri seară pe blogul său (cel mai citit din Italia) că, 'pentru a fi premiat, deoarece a fost condamnat pentru fraudă fiscală', Silvio Berlusconi 'va fi probabil numit senator pe viaţă, pentru a fi salvat prin imunitate parlamentară', observă Corriere della Sera.

'Dosarul Mediaset, Berlusconi condamnat şi în apel la patru ani de închisoare', scrie publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care precizează că pe data de 13 mai fostul premier va trebui să înfrunte un alt proces, care se desfăşoară tot la Milano, dosarul 'Rubygate', în care este acuzat de abuz de putere şi de întreţinere de raporturi sexuale contracost cu o prostituată marocană, Ruby, pe numele adevărat Karima El-Mahroug, care era minoră în anul 2010, când ar fi avut o relaţie sentimentală cu magnatul media.

În cadrul acestui proces, Berlusconi riscă o condamnare la 12 ani de închisoare. 'Ce efecte vor avea aceste probleme judiciare ale lui Berlusconi asupra noului guvern italian de mare coaliţie între stânga şi dreapta?', se întreabă publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor