Fracţiunea Platforma DA cere audierea lui Ciocoi privind achiziţia serului chinezesc Coronavac
alte articole
Fracţiunea Platforma DA cere audierea prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, după ce autorităţile au anunţat că vor să cumpere 400 de mii de doze de vaccin Coronavac, produs de SINOVAC BIOTECH LIMITED din China.
„Sunt foarte multe întrebări pe acest subiect, mai ales în contextul în care vor fi cheltuiţi banii contribuabililor pe acest vaccin. Chiar nu erau alte variante?”, a scris deputatul Platformei DA Alexandr Slusari, pe pagina sa de socializare.
Autorităţile Republicii Moldova au anunţat, vineri, că au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin Coronavac, produs de SINOVAC, întrucât acesta a fost singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate.
Coronavac, produs de SINOVAC BIOTECH LIMITED din China, nu a trecut precalificarea OMS şi nu este înregistrat în Moldova.
De asemenea, tot mai multe date din ţările care au achiziţionat vaccinuri produse de compania Sinopharm şi le-au folosit în programele de vaccinare naţionale împotriva COVID-19 arată că vaccinul Sinovac este ineficient în lupta împotriva virusului Wuhan.
Însuşi Centrul de Control al Bolilor din China (CCB) - agenţia responsabilă de administrarea focarelor de infecţie - a anunţat că ia în calcul combinarea vaccinurilor şi modificarea secvenţei dozelor pentru a spori eficacitatea vaccinurilor produse de companiile farmaceutice chineze.
Anunţul CCB reprezintă primul incident în care regimul comunist recunoaşte deschis ineficienţa vaccinului produs de China împotriva virusului Wuhan.
Din martie, China a furnizat 40 de milioane de doze în străinătate. Chile se confruntă cu un alt val Covid din noile tulpini, în ciuda vaccinării cu Sinovac. Eficacitatea primei doze de vaccin Sinovac a fost de doar 3%, comparativ cu 56% - rata eficacităţii după a doua doză, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Chile.
Un studiu clinic din Brazilia asupra acestui vaccin a arătat că el are o eficienţă de 50,4% după două doze, un rezultat ceva mai slab decât cel al studiului efectuat în Chile.
Vaccinul Coronavac, cunoscut şi sub numele de Sinovac, produs de compania Sinovac Biotech, are o rată de eficacitate globală de 50,66% (după rapel) la persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, potrivit documentelor publicate de un grup de experţi din Hong Kong.
În ciuda eficienţei reduse, vaccinul Sinovac este utilizat într-un număr mare de ţări, mai ales din Asia de Sud-Est şi America Latină. În Europa, Albania a început campania de vaccinare folosind Sinovac, iar Ucraina a aprobat de curând folosirea acestui vaccin. De asemenea, Turcia este una dintre ţările care au folosit Sinovac pe scară largă în cadrul campaniei de vaccinare, administrând deja peste 10 milioane de doze.