Vaccinul chinezesc Sinovac are eficacitate 3% la prima doză, arată studiile

Siringi şi vaccinul CoronaVac sunt înfăţişate de firma Sinovac Biotech la o conferinţă de presă din Beijing, China - 24 septembrie 2020 (Kevin Frayer/Getty Images)
A.P.
10.04.2021

Un studiu efectuat în Chile, ţară care are una dintre cele mai avansate campanii de vaccinare de pe continentul sud-american, a arătat că vaccinul pe care îl foloseşte în principal pentru vaccinare, serul chinezesc Sinovac (cunoscut şi sub numele de Coronavac) oferă o protecţie de doar 3% împotriva Covid-19 după prima doză, un procent aflat în marja de eroare a studiilor, potrivit France24.

Studiul a fost realizat de Universitatea din Chile şi a arătat că vaccinarea cu Sinovac oferă o protecţie la COVID-19 de 56,5% la două săptămâni de la a doua doză şi de 27,7% în timpul primelor două săptămâni de la efectuarea acesteia.

După prima doză, însă, vaccinul este aproape de eficacitate zero – el are o eficacitate de 3% între cele 28 de zile dintre prima doză şi rapel, un procent apropiat de marja de eroare a unor astfel de studii.

Citiți și Efectul ciudat al vaccinurilor Sinovac: Ţările care îl folosesc raportează creşterea numărului cazurilor de Covid

„Prima doză de vaccin nu are un efect semnificativ după patru săptămâni. La şase săptămâni după administrarea unei doze, ne găsim în aceeaşi situaţie de vulnerabilitate în faţa riscului de infectare ca o persoană care nu a fost vaccinată”, a spus rectorul universităţii care a efectuat studiul.

Până acum, proporţia de doze folosite în Chile este de 93% din vaccinul chinezesc, în timp ce restul este efectuat cu un alt tip de ser. Până acum au fost vaccinaţi 7,07 milioane de chilieni cu o singură doză, şi 4,04 cu a doua, la o populaţie de 15,2 milioane de locuitori.

În ciuda eficienţei reduse, vaccinul Sinovac este utilizat într-un număr mare de ţări, mai ales din Asia de Sud-Est şi America Latină.

În Brazilia, achiziţionarea acestui ser a dus la controverse şi la scandaluri politice între preşedintele Bolsonaro şi guvernatorii regiunilor braziliene, care i-au reproşat preşedintelui că nu s-a implicat pentru achiziţionarea de vaccinuri, în contextul în care criza sanitară sufocă sistemul de sănătate brazilian, iar numărul deceselor şi al noilor infectări se păstrează la un nivel foarte ridicat.

Un studiu clinic din Brazilia asupra acestui vaccin a arătat că el are o eficienţă de 50,4% după două doze, un rezultat ceva mai slab decât cel al studiului efectuat în Chile.

În Europa, Albania a început campania de vaccinare folosind Sinovac, iar Ucraina a aprobat de curând folosirea acestui vaccin. De asemenea, Turcia este una dintre ţările care au folosit Sinovac pe scară largă în cadrul campaniei de vaccinare, administrând deja peste 10 milioane de doze. Inclusiv preşedintele ţării, Recep Erdogan, s-a vaccinat cu serul Sinovac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor