Tulpina sud-africană a coronavirusului poate elimina protecţia oferită de vaccinul Pfizer [studiu]

.
. (pixabay.com)

Tulpina virusului Wuhan cunoscută sub numele de "varianta Africa de Sud" - după locul în care a fost descoperită prima oară - poate elimina protecţia oferită de vaccinul anti-COVID produs de Pfizer / BioNTech într-o oarecare măsură, a descoperit un studiu realizat în Israel, citat de Reuters.

Amănuntele studiului publicat de cercetătorii din Israel, o ţară cu un program masiv de vaccinare, sunt semnificative. Studiul a fost efectuat pe 400 de persoane testate pozitiv la 14 zile sau mai mult după ce au primit una sau două doze de vaccin. Grupul de control a fost alcătuit din acelaşi număr de pacienţi nevaccinaţi. În rândul pacienţilor care au primit două doze de vaccin, rata de prevalenţă a variantei sud-africane a fost de opt ori mai mare decât la cei nevaccinaţi - 5,4% faţă de 0,7%. Potrivit datelor medicilor israelieni, tulpina sud-africană B.1.351 reprezintă aproximativ 1% din toate cazurile de COVID-19.

Citiți și Emisiunea "60 de minute" face praf varianta oficială a Beijingului privitoare la originea virusului Wuhan

Studiul a fost realizat de Universitatea din Tel Aviv şi cel mai mare furnizor de asistenţă medicală din Israel, Clalit.

În primul rând, studiul sugerează că vaccinul este mai puţin eficient în cazul variantei sud-africane, comparativ cu coronavirusul original şi cu tulpina britanică - cele două variante fiind responsabile de aproape toate cazurile de COVID-19 din Israel, au afirmat cercetătorii.

Citiți și Australia renunţă la un vaccin anti-COVID după ce testarea dă rezultate fals pozitive pentru virusul de HIV

A doua concluzie este că varianta sud-africană poate şterge imunitatea produsă de vaccinul Pfizer.

"Am constatat o rată disproporţionat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul nevaccinat. Acest lucru înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, într-o oarecare măsură, să treacă de protecţia vaccinului", a declarat Adi Stern de la Universitatea Tel Aviv.

Citiți și Virusul Wuhan dezvoltă tentacule cu care infectează masiv celulele aflate în proximitate

Cercetătorii au avertizat că studiul a fost făcut pe un eşantion mic de persoane infectate cu varianta sud-africană, din cauza rarităţii sale în Israel.

Pfizer şi BioNTech nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii.

Unele studii anterioare indicau că Pfizer / BioNTech este mai puţin puternic împotriva variantei B.1.351 decât împotriva altor tulpini ale coronavirusului, dar că oferea, totuşi, o apărare robustă.

Citiți și Virusul Wuhan foloseşte acelaşi mecanism de a scăpa de imunitatea organismului ca virusul HIV [studiu]

Vestea bună ar fi că varianta sud-africană este încă destul de puţin răspândită.

Aproape 53% din populaţia de 9,3 milioane a Israelului a primit ambele doze de Pfizer. Ţara şi-a redeschis în mare măsură economia în ultimele săptămâni, în timp ce pandemia pare să piardă teren, rata infecţiilor, numărul cazurilor severe şi al spitalizărilor scăzând brusc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură