Dionis Cenuşă: Sub plapuma stării de urgenţă, Dodon vrea să favorizeze achiziţia vaccinului Sputnik V

Vaccinul Sputnik V
Vaccinul Sputnik V (socialistii.md)

Intenţiile reale legate de introducerea stării de urgenţă pot fi mai multe decât stoparea răspândirii infecţiei, susţine politologul Dionis Cenuşă, menţionând că, probabil, Igor Dodon crede că sub plapuma stării de urgenţă pot fi aranjate achiziţiile publice.

Analistul notează că liderul socialiştilor, Igor Dodon, a promis la Moscova că R.Moldova va achiziţiona 500 de mii de vaccinuri Sputnik V. Cu alte cuvinte, Dodon este sigur că în urma achiziţiilor va câştiga anume producătorul rus, iar acest lucru ridică suspiciuni grave că „tenderul lansat recent poate fi fraudat pentru a favoriza achiziţia de Sputnik V”.

„Un vaccin Sputnik V ar costa în jur de 9 USD. Licitaţia anunţată pentru achiziţia de vaccin este în valoare de 70 milioane MDL, care ar putea fi suficientă pentru mai puţin de 500 mii de vaccinuri”, scrie expertul pe contul său de socializare.

În opinia acestuia, faptul că Dodon este atât de public cu această informaţie poate indica că el intenţionat o forţează pe Maia Sandu să reacţioneze împotriva riscului de trucare a achiziţiilor publice.

Mai mult, în cazul în care Sputnik V nu va fi procurat, atunci şefa statului va fi învinuită de tergiversare.

„În loc să asigurăm vaccin în mod legal, transparent şi operativ, acţiunile lui Dodon pot arunca ţara într-un scandal diplomatic, cu consecinţe pentru imaginea R. Moldova şi sănătatea publică. Desigur, cu asta va veni şi un nou val de dezinformare”, a conchis Dionis Cenuşă.

Potrivit unui comunicat al PSRM, în cadrul vizitei recente la Moscova, Igor Dodon ar fi discutat cu partea rusă despre achiziţionarea a 500 de mii de doze de vaccin Sputnik V. ”Sunt ferm convins că, în două-trei luni, va fi suficient vaccin rusesc în Republica Moldova pentru ca cetăţenii care au dreptul să se vaccineze din contul statului să poată face acest lucru”, a declarat Igor Dodon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe